На ФокусСвят

Фон дер Лайен поиска приемане на Истанбулската конвенция

Днес евродепутатите в новия Европейски парламент ще гласуват кандидатурата на германската Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК.

Ако бъде избрана тя ще заема поста през следващите 5 години. Евродепутатите ще  гласуват днес от 19.00 ч. българско време.

А в 10 тази сутрин Урсула фон дер Лайен  направи изявление в пленарната зала. Обръщението и ще бъде последвано от дебат с евродепутатите.  Тя имаше 30 минути, за да представи визията си и да убеди депутатите, които след това ще я подложат на тричасов дебат.

По време на представянето си тя заяви: „Европа е нашият дом!“

„Ние сме изправени пред много предизвикателства“, посочи още тя.

Според нея сред тях са авторитарните тенденции и протекционизма.

„Ние обаче трябва да положим усилия и да се справим с тези проблеми“, категорична бе германката.

„Никоя външа сила няма да ни разедини“, посочи още фон дер Лайен.

Фон дер Лайен обяви и че ще настоява страните от ЕС да приемат оспорваната Истанбулска конвенция в своята реч пред Европейския парламент.

„Ще предложа насилието срещу жените да бъде добавено като престъпление в Европейския съюз, Истанбулската конвенция трябва да бъде приета“, заяви на английски германката

Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на абсолютно мнозинство (50% + 1) от гласовете на депутатите, за да стане първата жена заела този пост.

Самото гласуване  е тайно, а резултатът ще стане известен след преброяване на гласовете. Никой обаче не смее да заложи на резултат.

В досегашните си представяния Фон дер Лайен, даде представа за приоритетите си, но партиите запазиха правото си да решат след изслушването. Фон дер Лайен обещава повече Европа, амбициозна климатична програма, въвеждане на минимална заплата във всички европейски страни.


Другите амбиции на Германката са създаване на Механизъм за наблюдения за опазване на а върховенството на закона и Истанбулската конвенция.

Ето за това например, българските социалистите може и да не я подкрепят. По други причини и голяма част от останалите социалисти също са скептични, включително германските. ЕНП са твърдо зад нея, с изключение на Радан Кънев който изрази възражение.


 

Ако вотът се провали се очаква горещо лято и всичко ще започне отначало.

НАДВИСНАЛ СКАНДАЛ

Разследваща комисия на германския парламент – най-строгият инструмент, който законодателите могат да използват за разследване на правителствени злоупотреби – проверява как доходоносните договори от министерството на отбраната, чието ръководство държеше до момента фон дер Лайен, са възложени на външни консултанти без подходящ надзор и дали мрежа от неформални лични връзки не е улеснила тези сделки, пише авторитетното издание „Политико“.

А депутатите, които разглеждат случая, казват, че Фон дер Лайен все още ще трябва да се изправи пред техните въпроси, дори ако тя бъде потвърдена като председател на Комисията при гласуване в Европейския парламент във вторник.

“Каквато и работа да работи в бъдеще, г-жа фон дер Лайен няма да промени по никакъв начин факта, че комисията ще я призове и разпита,” каза Тобиас Линднер, член на парламента и говорител в сферата на сигурността на опозиционната партия на Зелените.

“Каквото се е случило в миналото в министерството на отбраната под нейно ръководство се е случило – и ще стигнем до дъното на това.”

Фон дер Лайен и нейното министерство отхвърлиха исканията за интервюта за тази история. Миналия ноември тя каза пред германския парламент, че е имало „грешки“ в наемането на външни консултанти и каза, че „това никога не би трябвало да се случи“.

Но тя защитава използването на такива консултанти, като казва, че от тях се изисква да извършат огромен щателен преглед на министерството. Фон дер Лайен обвини за проблемите смесица от небрежност, опростяване и грешки на хора, претоварени от тяхната работа.

Други обаче изтъкнаха по-малко невинно обяснение – че някои консултанти имали привилегирован достъп до служители на министерството, което им помаглоа да заобиколят правилата и да спечелят договори на стойност милиони евро.

Въпреки че няма предположение, че самата Фон дер Лайен е била част от тази мрежа, увеличеното използване на външни консултанти е отличителен белег на нейния мандат като министър на отбраната.

Интервюта с членове на разследващата комисия, свидетелски показания и документи, получени от “Политико”, предполагат, че външните консултанти са успели да получат нарастващо влияние върху вътрешното функциониране на министерството на отбраната през петте и половина години, през които Фон дер Лайен отговаря за ведомството.

“От самото начало желанието и политическото намерение на г-жа Фон дер Лайен беше външните консултанти да получат влияние”, каза Матиас Хьон, член на парламента и говорител за политиката за сигурност на лявата партия Левите.

Когато Фон дер Лейен се изправи пред комисията, тя вероятно ще се сблъска с въпроси във връзка с вътрешно разследване на нейното министерство по случая.

В това разследване „централните въпроси не бяха зададени, подозренията не бяха проследени”, каза Денис Роде, член на парламента от лявоцентристкките социалдемократи (СДП).

За първи път обществеността чува за скандала през есента на 2018 г., когато вътрешните доклади на германската Федерална служба за одит изтичат в медиите.

Контролният орган, който следи паричните потоци на германското правителство, описва десетки нередности при наемането на външни консултанти от министерството на отбраната на Фон дер Лайен.

Тези консултанти с изиграли много по-съществена роля, отколкото министерството публично заяви, става ясно от няколко медийни публикации:

През 2015 г. например одиторите са изчислили, че министерството е изразходвало до 100 милиона евро за външни консултанти, но само официално обяви 2,2 милиона евро по предназначение.

Година по-късно министерството е похарчило до 150 милиона евро за съветници, докато декларирало само 2,9 милиона евро.

Основната критика на одиторите не беше, че министерството плаща за външна експертиза – което експертите по сигурността казват, че е необходимо, особено когато става въпрос за прилагане на нови цифрови технологии. По-скоро става дума за начина на възлагането на договори.

Едва ли фон дер Лайен ще успее да се измъкне от надвисващия вътрешнополитически скандал, дори да бъде избрана за председател на ЕК. Предстои да разберем какъв ще е изходът от тази заплетена ситуация.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button