BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Франция сформира коалиция за изпращане на войници в Украйна

Франция започва да гради съюз за изпращане на западни войници в Украйна, пише Politico. Френският министър на външните работи Стефан Сежурне пътува до Литва в петък, където се срещна с външните министри на балтийските страни и Украйна, за да се обсъди идеята за изпращане на войници в държавата. Основна задача за потенциалните войници ще бъде премахването на мини.

„Не зависи от Русия как ние ще помагаме на Украйна през идните месеци или години. Русия не решава как ние ще предприемем нашите действия, нито поставя червени линии. Така че ние решаваме между нас си“, каза Сежурне по време на срещата.

Той подчерта, че обсъждането в момента е за операции по премахване на мини, но не и хора, които да се бият. 

„Украйна не е искала да изпращаме войници. Уркайна иска да изпращаме боеприпаси в момента. Ние не изключваме нищо за идните месеци“, добави той.

Франция повдигна въпросът с изпращане на войски от НАТО в Украйна, след като президентът Макрон спомена за възможността. Германия, Чехия и Полша побързаха да заявят, че няма подобни планове, но Полша вече започна да променя идеята си.

„Присъствието на сили на НАТО в Украйна не е немислимо. Защото става въпрос Путин да се страхува от нас, не ние да се страхуваме от Путин“, каза външният министър на Полша Радослав Сикорски.

Трите балтийски държави заявиха своята готовност и повториха думите на Сежурне, че запада трябва да чертае червените линии за Путин, а не Русия за тях.

Германия все още отказва да се включи към разговорите за изпращане на войски в Украйна, като канцлерът Олаф Шолц изключи възможността дори да бъдат изпратени далекобойните ракети „Таурус“, защото може да изискват също така присъствието на немски войници, които да ги използват.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Байдън и Тръмп се конфронтираха в Джорджия

Подобни статии

Back to top button