На ФокусПоследни новиниСвят

Байдън и Тръмп се конфронтираха в Джорджия

Доналд Тръмп и Джо Байдън проведоха предизборни митинги в американския щат Джорджия в момент, в който все по-ясно се очертава техният предизборен сблъсък.

77-годишният бивш президент заклейми речта на Байдън „За състоянието на съюза“ като „гневна, мрачна и изпълнена с омраза тирада“.

Час по-късно 81-годишният президент Байдън представи нови подкрепления, с които се отправя в атака срещу своя съперник.

Сега и двамата са на крачка от спечелването на съответните партийни номинации за президент.

До момента Тръмп е събрал 1076 делегати и му остават 139 до необходимия брой, за да си осигури републиканския мандат. Байдън е събрал 1 859 делегати, което е със 109 по-малко от необходимите му делегати, за да си осигури мандат на демократите.

В речта си в северозападния град Рим Тръмп нападна своя „крайно некомпетентен“ опонент за „най-разделящата, пристрастна и радикална реч, произнасяна някога от президент в тази зала“.

„Джо Байдън не трябва да крещи гневно на Америка“, каза той.

Той се спря и на сигурността по границите и на убийството миналия месец на Лейкън Райли, студентка от колеж в Джорджия, за която се твърди, че е убита от имигрант без документи.

Според проучване на Галъп, публикувано миналия месец, имиграцията понастоящем е основният проблем за избирателите в САЩ.

В присъствието на поддръжници, които държаха снимки на г-жа Райли, както и на нейното семейство и приятели, бившият президент обеща да „поиска справедливост за Лейкън“ и да „запечата границата“.

Той също така упрекна г-н Байдън, че се е отказал от коментарите си по време на речта за състоянието на съюза, в която нарече заподозрения „нелегален“. В интервю за MSNBC президентът изрази съжаление, че не е използвал предпочитания от демократите термин – “ без документи“.

Байдън произнесе реч пред поддръжниците си в столицата на щата – Атланта. Той нападна Тръмп, който в петък прие унгарския министър-председател Виктор Орбан в дома си във Флорида, че „се подмазва на кандидат-диктатори и авторитарни главорези по целия свят“.

Преформулирайки парламентарните избори през ноември като „състезание между конкуриращи се сили в битка за душата на тази нация“, президентът отново изрази мнението си, че „историята на г-н Тръмп за обида, отмъщение и възмездие“ не е в интерес на избирателите.

Прясно излязла от въздействието на речта „За състоянието на съюза“, гледана по телевизията от повече от 32 милиона американци, кампанията на Байдън за преизбиране е в настъпление.

В петък той посети щата Пенсилвания, а следващата седмица ще проведе митинги в Мичиган и Уисконсин, докато членовете на администрацията му също обикалят страната.

През следващите седмици „ще разширим значително ангажираността на доброволците си, ще увеличим персонала си в районите на битките, ще стартираме коалиционните си групи и ще инвестираме в нови медийни кампании“, заяви ръководителят на кампанията Джули Чавес Родригес.

Една от тези реклами – която ще бъде насочена към избирателите в седем колебаещи се щата през следващите шест седмици – беше пусната по-рано на 9 март и директно адресира опасенията относно възрастта му.

Президентът повтори много от акцентите в своето обръщение на Капитолийския хълм, изказвайки се с енергия, която изглежда е залегнала в новия му стил.

Запазването на това темпо през следващите осем месеца ще бъде предизвикателство, но не е изненада, че последният му сблъсък с Тръмп се състоя в Джорджия.

Въз основа на резултатите от тяхната надпревара през 2020 г. южният щат е най-колебаещият се в страната. Тогава Байдън спечели с по-малко от 12 000 гласа.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

 

Подобни статии

Back to top button