ЛюбопитноПоследни новини

Пет заблуди за френския чуждестранен легион

Френския чуждестранен легион е мечта за много наши млади сънародници. Истината е обаче, че това не е място за супер войници с огромни заплати, които правят Рамбо да изглежда жалък, а войниците са лесно заменяеми…

Френския чуждестранен легион е основан  през 1831 г. През отделни периоди от съществуването си легионът наброява над 40 хиляди души личен състав. Например, през август 1914 г. 5-те полка на Чуждестранния легион наброяват 42 883 души, представители на над 52 националности.

Условията в легиона не са само физическо предизвикателство, но и психическо такова. Мнозина младежи от страните от бившия СССР, както и българи, се втурват към легиона с надеждата да получат „гранатата“, която е знак на организацията. Истината обаче е, че неслучайно французите наричат служещите в легиона „Пушено месо“

лого

Заблуда №1

След пет години служба легионерът получава френско гражданство. Това не е така. Френски гражданин можеш да станеш след седмата година служба, тоест след два петгодишни договора, които не се прекъсват лесно. Т.е. ще служиш 10 години.

Заблуда №2

Записалите се за легионери получават по 5000 евро на месец. Първо, такава заплата имат само старшите офицери, сержанти, аджодани до които се стига много трудно. Второ, дори в този случай легионерът не получава всички пари на ръка, а само една пета. Другата част отива в специална сметка на легиона и от нея легионерът може да се възползва само след изтичането на договора. С други думи, не дай си боже да те убият или дезертираш, всички пари остават в легиона. Освен това първата година легионерът получава скромната сума от 750 до 1000 евро, макар за някои наши сънародници тази сума да изглежда фантастична.

пустиня

Заблуда №3

Условията на службата са курорт. По-голямата част личния състав на легиона прекарва на места, които наричат „трудни за обитаване“, примерно във френска Гвиана, която още се нарича „Сухата гилотина“. Който изкара три години тук, сериозно закъсва със здравето заради лошия климат. Малко по-добра е службата в пустинно Джибути, а още по-лошо е на тихоокеанския атол Муруруа, заразен с радиация след ядрените опити.

френския чуждестранен легион

Заблуда №4

В легиона всички са равни. Това не е истина. Първите шест месеца унизителните задачи и издевателства, боят ще ви съпътстват на всяка крачка, особено ако не знаете френски език. Дори да сте силен, няма да избегнете униженията на по-възрастните. Легионът има мрачната слава на укротител на най-върлите бандити.
френския чуждестранен легион

Заблуда №5

Шанса да загинеш или да станеш инвалид е малък.  Напротив, както казахме легионерите ги наричат „пушено месо“. Мнозина не издържат на суровия климат, но има и загуби по време на боевете. Защото легионът е създаден да защити властта от възмутеното обществено мнение. Легионерите се изпращат на най-тежките и опасни задачи, а на война е като на война – загубите за неизбежни.
И не забравяйте, практически легионерите са наемници на Франция, които правят каквото е наредено и не задават въпроси.
френския чуждестранен легион

Подобни статии

Back to top button