Любопитно

Черният делфин – най-нехуманният затвор за най-бруталните убийци в Русия

Изправителна колония №6 или Черният делфин – това е името на най-бруталния и строг затвор не само в Русия, а може би в цял свят. Намира се до границата с Казахстан, а от там рядко някой излиза жив…

Името идва от скулптура, а историята му е вековна
Въпросната статуя е изградена от самите затворници и е станала символ за отчайващото положение, в което се намират те.
Всичко започва още през 18 век по времето на Екатерина Велика. След потушаването на Пугачовския бунт в тази част на империята, по заповед на Екатерина Велика се създава въпросното място с цел „приятен престой“ на бунтуващите. Векове по-късно мястото не е променило целта си и служи вярно на Русия.
Статуя

Изключително строг режим

Изправителна колония №6 е само за затворници с доживотни присъди придобити по особено жесток и брутален начин, интересен факт е, че това всъщност е най-големият затвор в Русия. Създаден е да побере около 1600 затворници, а персонала и охраната е по-голяма от броя на обитателите в килиите. Друг интересен факт е, че там се падат по малко над петима убити на „глава от населението“, а част от тях са дори канибали и терористи.
Черният делфин

Мерките за сигурност за меко казано драконовски

Осъдените пристигат в затвора със завързани очи – по този начин се избягват всякакви опити за ориентация или картографиране на затвора. При движение между сградите, затворниците също се придвижват със завързани очи. Уникална за „Черния делфин“ е формата, под която надзирателите придружават осъдените – наведени от кръста надолу, докато пазачът държи окованите ръце на затворника високо над гърба му. Тази „стресова“ поза позволява по-лесен контрол от страна на пазача и парира всякакви опити за нападение. Независимо от ширещите се слухове за насилие над затворниците, към момента няма подадено официално оплакване или доклад, който да доказва подобно нещо.
Черният делфин

Живот ли бе да го опишеш

Затворниците живеят в изолирани килии зад набор от три стоманени врати. Някои са комбинирани според вида и тежестта на извършеното престъпление, по двама-трима в пространство между 5 и 10 кв. м. Особено опасните затворници са изолирани и сами в килия.
90 минути на ден лишените от свобода са оставени в голяма метална клетка, където могат да правят упражнения. Няма двор. Забранено им е да лягат или да сядат на леглата си във времето, в което са будни. Пазачите проверяват изпълнението на тези правила на всеки 15 минути. Хранят ги със супа и хляб четири пъти на ден. Няма такова нещо като обща столова – храната се подава през миниатюрен отвор на вратата. Осветлението не се гаси никога. Позволени са книги, вестници и радио, които са единствената връзка с външния свят. Има и 24-часово видеонаблюдение в Черният делфин.
Затворът има собствено производство – обувен и шивашки цех, където работят около 400 човека. Осъдените ходят на работа с голяма охота, тъй като това е единственият начин да напуснат килиите си.
Черният делфин

Образцов Дом

Според определението на държавата, в Изправителната колония цари образцов ред и чистота.
Никога, ама наистина никога, никой не е успял да избяга от „Черния делфин“. Затова руската максима е, че оттам се излиза само с краката напред.
Ако имате здрави нерви, вижте затвора в детайли в материала на колегите от руския  Первый канал.
Затворник

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

 

Подобни статии

Back to top button