На ФокусПоследни новиниСвят

Газпром отчете първата си загуба от 1999 насам – 6,8 милиарда долара

Руската енергийна компания Газпром отчете първата си загуба от 1999 година – 6,8 милиарда долара. През 2022 газовия монополист е отчел 13,4 милиарда печалба.

Приходите на „Газпром“ са се съкратили с 27% в сравнение с 2022 г. Приходите специално на газовия бизнес в концерна е паднал с 43%, на петролния с 4%, а на електроенергийния се е увеличил с 9%. 

Това е резултат от намаляването на търговията с газ в Европа, която до началото на руското нахлуване в Украйна беше основният пазар на компанията. Както съобщава The Moscow Times, миналата година „Газпром“ е експортирал само 69 милиарда куб. м газ – това е най-ниският обем от 1985 г. При това доставките за Европа са паднали до нивото на втората половина на 70-те години – 28 милиарда куб.м.

„Газпром“ за трети път в историята си отбелязва загуби – с отрицателно салдо завършва 1988 г., когато Русия обявява фалит, и 2020 г., когато пандемията свали търсенето на газ и цените.

През декември 2023 г. зам.шефът на „Газпром“ Фамил Садигов заяви, че компанията очаква „стабилни финансови резултати“. Той твърдеше, че въпреки падането на цените и експортните обеми на газа, за 2023 г. „Газпром“ трябва да получи 4.3 млрд. долара печалба от продажбата на газ и 37 млрд. от другата дейност на концерна. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Захарова: Готови сме да разгледаме сериозни предложения за примирие в Украйна

Подобни статии

Back to top button