You are currently viewing ГЕРБ обвиниха шефа на НАП в данъчни измами, а екс-финансовия министър – в тяхното прикриване

ГЕРБ обвиниха шефа на НАП в данъчни измами, а екс-финансовия министър – в тяхното прикриване

От ГЕРБ отново поискаха незабавното освобождаване на директора на НАП, назначен от първия служебен кабинет – Румен Спецов. Причината – данни, според които той е знаел, че фирмата, която продава, има задължения в размер на 1,5 млн. лева.

 

„В продължение на 3 месеца чакахме отговор от Министерството на финансите за милион и половина, свързан с данъчната проверка на фирмата на шефа на НАП – г-н Румен Спецов. Отговор получихме едва в 18,15 часа сряда от г-н Василев. В писмото до нас се посочва, буквално в едно изречение, че г-н Спецов е получил и подписал ревизионния акт на фирмата си през март 2016 година. Това означава, че е знаел, че дължи 1,5 милиона лева от ДДС и въпреки това е продал фирмата си, а министърът на финансите три месеца е прикривал това или ако не го е знаел, значи не е ставал за тази работа“, каза бившият депутат от ГЕРБ Христо Гаджев.

 

Той изтъкна, че Василев беше казал, че ако се докаже нарушение, ще уволни Спецов, но е изчакал вече да не бъде служебен министър, за да не го направи.

 

„Това означава, че има голям проблем с морала на този човек, който продължава да бъде шеф на НАП. Въпросът е дали Румен Радев – с новото служебно правителство, ще продължава ли да държи г-н Спецов на поста, след като се знае, че е извършил данъчна измама. За нас това е недопустимо“, допълни той.

 

Колегата му Александър Ненков пък подчерта, че бившият служебен министър Асен Василев е прехвърлил горещия картоф на президента, след като съзнателно е прикривал факта, че Румен Спецов е ощетил държавната хазна, като не е платил дължимите данъци.

 

„Аз съм сигурен, че и Асен Василев, и Румен Радев съзнателно са го прикривали. Защо? Какво толкова е трябвало тайно да свърши г-н Спецов, какви са му били инструкции, за да получи такава голяма подкрепа. Ако незабавно не го освободи, това означава, че той продължава да бъде негов съучастник и че не заслужава да бъде на този пост“, добави Ненков.

 

„По време на клетвата на служебното правителство Румен Радев произнесе реч, в която си приписа несъществуващи успехи и приноси, за които на практика служебното правителство не е работило. Икономическите процеси са инерционни и няма как да се твърди, че именно благодарение на работата на служебното правителство и специално на Румен Спецов, са се увеличили приходите в държавната хазна“, допълни Деница Сачева.

 

По думите й е ясно, че ако днес има увеличени приходи, то те се дължат най-вече на решенията, които е взел кабинетът на ГЕРБ.

 

„Работата на служебното правителство и на Румен Спецов може да бъде оценявана след края на последното тримесечие на тази година. Вместо да си приписват несъществуващи успехи, крайно време е президентът Радев да отговори на въпроса за 1,5 милиона лева и да каже докога ще прикрива Румен Спецов. Каква е ролята на Румен Спецов и защо той е толкова незаменим? Крайно време е г-н Спецов да бъде отстранен. А ако президентът Радев се притеснява шефът на НАП да не остане без работа, то със сигурност той може да бъде добър счетоводител на новия политически проект“, изтъкна Сачева.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК