You are currently viewing Мая Манолова ще съди България в Страсбург заради подслушването на политици

Мая Манолова ще съди България в Страсбург заради подслушването на политици

От формацията „Изправи се БГ! Ние идваме“ искат да съдят държавата за незаконното подслушване на 130 души по време на миналогодишните протести.

 

За целта те ще подадат искане до Специализираната прокуратура по Закона за достъп до обществена информация. Това обяви лидерът на гражданската платформа „Изправи се БГ!“ Мая Манолова и се закани, че ако не получат исканата информация, ще заведат иск в съда в Страсбург:

 

„Ако не получим тази информация по Закона за достъп да информация от Специализираната прокуратура, естествено ние ще обжалваме този отказ, делата са кратки, те са само на една инстанция, това ще се развие в следващите месеци достатъчно бързо, ще заведем колективен иск в съда в Страсбург – заради тежкото нарушаване на граждански права на 130 души. Незаконно подслушване на 130 души наистина е тежко нарушение на човешки права“, каза Манолова на брифинг, цитирана от БНР.

 

Манолова посочи още, че в началото на седмицата ще стане ясно дали „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще се яви на изборите в същия формат на предстоящите избори.

 

Припомняме, че вчера беше публикуван списък със 130 имена на политици, граждани, журналисти и протестиращи, за които се твърди, че са били подслушвани по време на протестите от миналото лято. Имената са били прочетени по време на закрито заседание на една от временните парламентарни комисии, но в последствие са изтекли в медиите. 

 

Все още обаче няма официални доказателства за незаконните подслушвания. Такива не бяха предоставени от досегашното служебни правителство с мотива за законови пречки. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК