БългарияНа ФокусПоследни новини

ГЕРБ: Терзиев не познава Бюджета на града за 2024 г.; Кметът: ГЕРБ използват всяка възможност за заяждане

Пореден епизод от епичната сага по работата на Столичната община доказа, че едва ли в скоро време общинските съветници в Столичния общински съвет ще стигнат до каквото и да е единодушие, по която и да е тема.

Днес в общината се проведе работна среща по предложения от кмета Васил Терзиев проект за Бюджет на София за следващата година. Поканата дойде от кмета и бе към всички групи в Съвета. Въпреки настояването срещата да се излъчва пряко по социалните мрежи и официалните канали на Столичната община, Терзиев не позволи това да се случи, предаде репортер на БГНЕС.

Изненадващо, 15 минути след началото на срещата, докато общинска съветничка от ГЕРБ задаваше въпрос към Тарзиев, кметът просто стана и напусна заседанието. Смутена, съветничката продължи да задава въпроса си към групата на ПП-ДБ.

След демонстративното напускане на кмета, съветниците от ГЕРБ-СДС дадоха извънреден брифинг.

„Бяхме поканени от кмета на Столична община Васил Терзиев на работна среща, на която да обсъдим предложения Бюджет на столицата за 2024 г. Въпреки настояването на всички групи заседанието да се излъчва на живо, Терзиев еднолично забрани това.

При всичките декларации за публичност и прозрачност, кметът еднолично забрани излъчването на обсъждането на Бюджета.

Това каза общинският съветник от ГЕРБ в СОС Георги Георгиев на извънреден брифинг на съветниците от групата.

Кметът Терзиев си тръгна на 15-ата минута от началото на обсъждането на Бюджета, след като колеги от групата на ГЕРБ-СДС в СОС му зададоха въпроси по бюджета. Въпросът, на който кметът на София не можа да отговори, е дали ще има поне една нова детска градина в Бюджета за догодина, извън тези, които ние бяхме планирали. Два пъти Терзиев каза, че не знае. На въпрос какво е предвидено в Бюджета за спорт през тази година, кметът на София стана, фръцна се и си тръгна от работната среща, каза още Георгиев.

Изключително неуважително, това показа много ясно какви са причините СОС да не работи, и тази постъпка е прецедент поне в последните 30 години в демократичната история на страната. Настояваме кметът на София да се извини на общинския съвет, и се надяваме да отговори на важните добронамерени въпроси като този, от който избяга. Откъде ще дойдат едни 40 милиона лева за увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт, попита Георгиев. И допълни, че общински съветник от ПП-ДБ е казал, че средствата ще бъдат набрани чрез увеличение на цените на картите и билетите за градския транспорт.

Има и още нещо, за което съм много притеснен – програмата на столицата за строителството през 2024 г. трябваше да ни бъде представена от зам.-кмет на София. А дойде човек, който изобщо не е назначен за кмет, но има достъп до системите на Столичната община в нарушение на закона. Това е фарс, не е частна корпорация, затворена компания; това е публична институция, възмути се Георгиев.

Допусната ли е евентуална безстопанственост в особено големи размери за над 5,7 милиона лева по проектите за междублоковите пространства, които не са отчетени навреме по европейската програма, и ще бъдат платени с пари от джобовете на софиянци?, попита още Георгиев. Отговор на този въпрос не получихме от разсърдилия се кмет на София, каза още Георгиев.

Днес на обсъждането на Бюджета на столицата нямаше дори зам.-кмет по финанси, каза още Георгиев.

Работната среща по Бюджета на столицата ще продължи когато Терзиев, – който лично ни е поканил, – се върне на работното си място, каза още общинският съветник и бивш председател на СОС.

Кметът на столицата Васил Терзиев се защити, като каза, че ГЕРБ използват всяка възможност, за да се заяждат.

„Помолихме колегите от ГЕРБ да не пускат обсъждането на бюджета на София онлайн, защото си има време за това. На публичното обсъждане всичко ще бъде представено. Ако бягахме от публично споделяне на информация, нямаше да публикуваме всички прилежащи таблици и детайли. ГЕРБ използват всяка възможност за заяждане, а това води до неспазване на правила и липса на уважение към исканията“, коментира Терзиев.

И упрекна ГЕРБ, че не са се съобразили с молбите му, следователно не е трябвало да се изненадват, че той е напуснал срещата.

Надявам се впоследствие да започнем да работим заедно. Бюджетът е жив документ, който постоянно трябва да се подобрява“, коментира още кметът. И призова ГЕРБ да отправят критики и препоръки на официалните заседания на СОС.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Нинова: Внасяме жалба в Конституционния съд

Подобни статии

Back to top button