BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Зеленски кани Тръмп в Киев: Ела в Украйна да прекратиш войната с Русия за 24 часа, както обеща

Президентът на Украйна Володимир Зеленски покани Доналд Тръмп в Киев, но само при условие, че бившият президент на САЩ наистина прекрати войната с Русия за 24 часа, както е обещавал.

Тръмп, който води със значителна преднина битката за кандидат на Републиканската партия на изборите през 2024 година, обеща в телевизионно интервю да прекрати войната между Украйна и Русия за 24 часа. Той смята, че има добри отношения и с президента Зеленски, и с Путин, поради което ще може да намери компромис, който да удовлетвори и двамата.

„Да, моля, Доналд Тръмп – каня те в Украйна, в Киев. Ако можеш да спреш войната за 24 часа, ела в Киев, когато и аз съм там“, каза Зеленски по време на интервю за британската телевизия.

Президентът на Украйна сподели, че иска да знае каква би била формулата на Тръмп за прекратяване на войната. Той се отнесе предпазливо към темата за бившия президент, който има сериозни шансове да бъде преизбран на изборите през ноември и е обещал да прекрати да изпраща финансова помощ на Украйна, която зависи до голяма степен именно от подкрепата на САЩ. 

Тръмп води срещу Байдън, който вероятно ще се бори за преизбиране, в повечето ключови щати. Четирите щата Аризона, Джорджия, Северна Каролина и Пенсилвания все още нямат кандидат с ясно мнозинство от над 50% подкрепа, но републиканския кандидат има лека преднина пред Байдън.

Бившият президент отново повтори след победата си в предварителните избори за кандидат на републиканците в Айова, че ако той е бил в Белия дом, Путин е нямало да нападне Украйна. Според него, с Путин имат прекрасни отношения.

От своя страна, Зеленски заяви на Световния икономически форум в Давос, че дори да се завърне на власт Тръмп, това не означава, че финансирането за Украйна ще приключи. Президентът счита, че едни избори няма да променят линията на САЩ.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Адмирал на НАТО: Трябва да бъдем готови за тотална война с Русия

Подобни статии

Back to top button