МненияНа ФокусСвят

Германия се събужда – затваря Европа след години безкрайна вълна от мигранти

Автор: Виктор Блъсков

Представете си как един ден се разхождате из японската столица Токио. Около вас виждате само бели, руси и синеоки хора от европейски произход. Надписите навсякъде са на френски и германски. Не чувате никаква японска реч. Удивени от случващото се, намирате японци, които да ви обяснят какво се е случило – а те се преструват, че не е станало нищо, няма никакъв проблем и всички около тях са японци.

Ще си помислите ли, че те са полудели?

Замислете се сега какво ще се случи, ако един японец се разходи днес в Париж, Берлин или Брюксел. Е, вече и германците се усещат, че някъде нещо се е объркало много сериозно.

Този провал на политиката на „отворени врати“ към мигрантите, прокарана от Германия и особено от Ангела Меркел, е очевиден днес. Толкова очевиден, че нейната собствена партия „Християндемократически съюз“ представи документ, с който предлага сериозно ограничаване на миграцията в държавата, както и в цяла Европа. Документът въобще не е лека заявка – със своите 71 страници той описва как е време Германия да върне контрола над границите си и да установи стриктни критерии за гражданство. 

Може би най-значимо е въвеждането на идеята за “Водеща култура на Германия”. Накратко – става въпрос за установяването на общи ценности и идеология, която да представлява най-добре Германия и гражданство да се дава само на хора, които следват тези ценности. Те включват уважение към човешките права, уважение към върховенството на закона и дори признаването на правото на Израел да съществува. С други думи – мигрантите, които продължават да отказват да се интегрират, просто няма как да получат гражданство. 

Християндемократическата партия е отвъд всичко и популистка. За да приеме подобен документ, това значи, че настроенията в германското общество спрямо миграцията са силно негативни. Това се вижда и в предизборните проучвания – националистическата партия АФД продължава да расте с всеки изминал месец и вече е достигнала второто място с 22%. 

Завоят на ХДС е свързан именно с този растеж. Освен, че искат да си върнат някои от гласоподавателите, които са минали към АФД поради по-силната им позиция по въпроси като миграцията, ХДС започват полека-лека да премахват пречките пред евентуалната коалиция. Засега ХДС и АФД имат общо точно 52% според последните проучвания, което би гарантирало на Германия истински консервативно, дясно правителство. Двете партии все още имат много различия и червени линии, но при постигане на разбирателство за миграцията, евентуалното им правителство изглежда все по-вероятно.

Това би било и съдбоносен завой за Европейския съюз. Каквото и да се говори за вътрешната демокрация в ЕС, въпросът с бежанците и миграцията показа един ясен закон – каквото Германия реши, това се случва и в Съюза. Както Германия отвори вратите на Европа за несметен брой нелегални мигранти и бежанци, толкова лесно би могла да ги затвори.

Повече от ясно е, че в момента Европа има катастрофален проблем с миграцията. В Италия от началото на годината са пристигнали 120,000 мигранти, а в цяла Европа – около 800,000. Числата изглеждат все по-страшни, като се погледне и сравнението в раждаемостта. В ЕС раждаемостта е около 4 милиона деца годишно, а повечето от тези “бежанци” идват от държави с раждаемост от по 4 деца на семейство. Предвид, че просто и ясно се вижда, че идват само мъже в Европа и евентуално довеждат своите жени и семейства, не би било крайно да се каже, че в момента в Европа се раждат повече деца на мигранти, отколкото на европейци.

Проблемът вече е ясен на абсолютно всички. Същите глобалисти, които ръкопляскаха на Меркел и призоваваха да се държат вратите на Европа отворени, поддържат и правото на Израел да съществува, както е видно от документа на ХДС. Но тази година бяхме свидетели как тези мигранти водят демонстрация след демонстрация против Израел и в подкрепа на Хамас.

Единственият въпрос е дали вече не е твърде късно. Връщането на контрол над миграцията е постижимо, Матео Салвини го показа в Италия, след като за едва две седмици на практика прекрати нелегалната миграция и върна контрол над водите на държавата. Именно Германия спираше Салвини и сега спира Италия да прекрати миграцията от Африка. А решението за предоставяне на гражданство само срещу принадлежност към водещата култура на Германия е всъщност много силен инструмент. Освен, че ще ограничи миграцията, то означава, че ще има основа за депортация на мигранти, ако покажат, че не спазват тези ценности. 

Но не може да си затворим очите, че през последните 8 години отворени врати Европа е внесла вече десетки милиони мигранти, които няма да бъдат депортирани. Не само това, ами политици като Мелони в Италия, която дойде на платформа за консервативни ценности, се оказват безпомощни да направят нещо по въпроса. 

От страна на АФД в Германия често се чуват гласове за депортирането на бежанци. Ако ХДС предложи олекотен вариант със затягане на контрол над границите и гражданството, германците може да предпочетат да гласуват за по-лекия и сигурен вариант и проблемът да продължи, просто със забавени темпове. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Консервативните в Германия с нов успех – партията на Меркел призна, че трябва миграцията да се намали значително

Подобни статии

Back to top button