БългарияНа ФокусПоследни новини

Германка роди бебе в село Гайдари, Стара планина, където от 50 г. не се е раждало бебе

Германка е родило бебе на Бабинден без лекарска помощ в село Гайдари, където са се заселили заедно с родата си. Мястото в идеалния географски център на България, в Стара планина, е новият дом на цяла рода от 30 германци, които са се заселили там да живеят природосъобразно.

До миналото лято мястото е в графа „изоставени“ и „без нито един жител“. Тогава се нанася германците, всички от които са роднини.

„Те са от лятото на територията на село Гайдари. Облагородяват района, условието им е да не са до главен път, за да са необезпокоявани“, твърди Денчо Минев, кмет на Трявна.

Освен, че рязко заселват изоставеното село Гайдари, германските гости вече са вписани и в историята на региона. Преди седмица в населеното място, навръх Бабинден – се ражда дете.

„Решихме да живеем тук, защото вече сме живели в Берлин, Мюнхен, а сега искаме да сме близо до природата. И първото ми дете се роди така – без медицинска помощ. Живяхме в колония на Канарските острови, в Чили, Аржентина, Южна Африка, но се върнахме тук в България. 20 години живеем така, не сме посещавали болница, просто нямаме нужа“, обясни майката на новороденото. 

„Първият жител на село Гайдари. От 50 години тук не е раждано дете“, споделя Сашо Станчев, кметски наместник.

Така малкият Бен, който е само на една седмица, е вписан с място на раждане – село Гайдари, Община Трявна. А неговите родители – Кати и Бастиян, заедно с всички свои роднини, са избрали този начин на живот – в комуна, природосъобразно, предаде NOVA.

За всеки случай кметският наместник на Гайдари вика линейка след раждането, но лекарите констатирали, че появата на детето сред природата, в сърцето на Стара планина, е успешно и всичко е наред.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Доклад на ЦРУ: България е 11-тата най-бързо изчезваща нация в света

Подобни статии

Back to top button