БългарияНа ФокусПоследни новини

Гешев поиска отвод на шестима членове на ВСС, те отказаха

Главният прокурор Иван Гешев поиска отвод на шестте членове на ВСС, които са внесли искането за предсрочното му освобождаване. Така започна заседанието на Висшия съдебен съвет. 

„В случай, че същите не си направят отвод с процедурите на ВСС, считам че по този въпрос трябва да се произнесе Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС с оглед установяване на обективността и непредубедеността на шестте члена на ВСС“, допълни обвинитен №1. 

В днешното заседание първа точка е произнасяне по редовността и допустимостта на предложението от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушаване на служебните задължения.

Гешев поиска да бъде представен от адвокат Радостина Томова по време на разглеждането на първата точка от дневния ред на заседанието на ВСС.

“Смятам, че определени лица, които са част от съдебната власт и са крайно ограничени, а може би евентуално и във ВСС, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза. Ще направя всичко възможно в интерес на българските граждани и на съдебната власт това да не се случи. Тези 6 човека нямат не юридическо право да участват в тази процедура, те нямат морално право да участват в тази процедура”, добави главният прокурор.

Гешев посочи, че членовете на ВСС трябва да решат дали основанията в детайли трябва да бъдат разгледани в открито или закрито заседание.

Крум Зарков пък отвърна: “Времето на закритото свърши.”

От шестимата внесли искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Калина Чапкънова отказаха да направят отвод. Към момента Огнян Дамянов все още не е изразил становище.

Очаквайте подробности.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Симпатизанти на Борисов: Призовките срещу него са репресия и опити за отмъщение

Подобни статии

Back to top button