Последни новиниСвят

Google призна, че прослушва лични разговори на хора

Американската компания „Гугъл“ (Google) каза, че нейни подизпълнители могат да слушат записи на това, което говорят хората на ползващата изкуствен интелект система „Гугъл асистънт“ (Google Assistant), предаде Асошиейтед прес.

Компанията призна, че хора могат да получат достъп до тези записи, след като някои от тях на холандски език изтекоха в публичното пространство. „Гугъл“ разследва източника на пробива.

Със записите се сдоби белгийска телевизия, която отбеляза в репортаж, че някои съдържат деликатна лична информация.

„Гугъл“ каза, че компаниите подизпълнители слушат записите, за да изучат по-добре езикови детайли и акценти. В условията за ползване било отбелязано, че записите могат да бъдат използвани от компанията и тази настройка можело да бъде изключена.

По-рано тази година репортаж на „Блумбърг“ (Bloomberg) разкри, че „Амазон“ (Amazon) също използва компании подизпълнители да преглеждат записите на продукта „Алекса“ (Alexa), което американският технологичен гигант по-късно потвърди.

През февруари компанията направи друго признание – че е допуснала грешка, като не е разкрила, че един от продуктите за домашна аларма съдържа микрофон. В спецификациите на продукта Nest Guard, които се предлагат от 2017 г., компанията не споменава устройството за слушане. 

През ноември миналата година пък технологичният гигант призна, че събира данни за местоположението на всички потребители с устройства, работещи с Android, дори функцията за следене да е изключена.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button