Последни новиниСвят

Халкидики бавно се възстановява от свирепата буря

Полуостров Халкидики в Гърция започва бавно да се възстановява от мощната буря, която отне живота на 7 души в сряда вечерта. Припомняме, че 6 от жертвите са чуждестранни туристи, а един – местен рибар, който се издирваше през вчерашния ден.

Мощни ветрове със скорост 100 км/ч, проливни дъждове и градушки поразиха полуостров Халкидики в сряда вечерта.

Продължава разчистването на щетите в района на Халкидики, продължава и описването на щетите. Н място се намират екипи, които трябва днес да възстановят прекъснатите комуникационни мрежи.

Към момента много от курортите на Халкидики са без ток и вода. Очаква се в рамките на днешния ден авариите да бъдат отстранени.

Голяма част от пътищата вече са проходими. Гръцката армия и стотици спасители продължават да оказват съдействие за отстраняване на пораженията.

Екип на правителството на новоизбрания премиер на страната Кириакос Мицотакис се намира на мястото. Вече беше отпуснат и първият транш държавна помощ за справяне с бедствието – в размер на 500 хил. евро.

Българските граждани, собственици на имоти в пострадалите райони на полуостров Халкидики, също имат право на обезщетение. Това съобщи за в. „Труд“ Мартина Георгива, български адвокат в Солун.

„Необходимо е щетите да се заснемат, да се направи оценка и се посети компетентното кметство“, допълни още адвокат Георгиева.

На фона на свирепата буря на север, в южната част на страната бушуват най- малко 5 големи пожара. Високите температури, сушата и силните ветрове се смятат за причина за разпалването на огнищата. Най-големи проблеми на огнеборците създават пожари, пламнали на Пелопонес, Атина и залива Ламия. През последните часове те са били локализирани, работи се по пълното им потушаване.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Изгониха с ритници израелски туристи от хотел у нас

Подобни статии

Back to top button