На ФокусПоследни новиниСвят

Гутериш: Човечеството не може да преживее продължение на „Опенхаймер“

„Човечеството не може да преживее продължение на „Опенхаймер“.

Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на свиканото от Япония заседание на Съвета за сигурност.

С думите си Гутериш се стремеше да внуши, че светът е изправен пред най-високия риск от ядрена война от десетилетия насам.

„Срещаме се в момент, когато геополитическото напрежение и недоверието са увеличили риска от ядрена война до най-високата му точка от десетилетия насам“, каза генералният-секретар.

Руският президент Владимир Путин отправя тънко завоалирани заплахи за използване на ядрени оръжия, докато предупреждава Запада срещу подкрепата му за Украйна, в която Москва нахлу преди повече от две години.

Без да назовава името на Путин, Гутериш заяви: „Ядреното дрънкане на саби трябва да спре“.

„Заплахите за използване на ядрени оръжия в какъвто и да е вид са неприемливи“, каза той.

На други места по света напрежението около Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, продължава да се увеличава, а Иран обогатява уран до нивото, необходимо, ако реши да създаде атомна бомба.

Гутериш призова Съединените щати и Русия да възобновят преговорите, които са в застой след войната в Украйна, за наследник на договора за намаляване на ядрените оръжия New START, който изтича в началото на 2026 г.

Той също така призова за напредък по други инициативи, включително по Договора за забрана на ядрените оръжия, който влезе в сила през 2021 г., но има малък практически ефект, тъй като нито една държава, притежаваща ядрено оръжие, не е страна по него.

„Инвестициите в инструментите на войната изпреварват инвестициите в инструментите на мира. Бюджетите за оръжия нарастват, докато бюджетите за дипломация и развитие се свиват“, заяви Гутериш.

Съединените щати, единствената държава, която е използвала ядрени оръжия при водене на война, заявиха, че ще работят в една област със съюзника си Япония, чиито градове Хирошима и Нагасаки бяха опустошени от атомни оръжия през 1945 г.

САЩ, както и Франция, заявиха, че ще се присъединят към Япония в коалиция за прокарване на Договора за прекратяване на производството на делящи се материали, който ще забрани производството на плутоний и високообогатен уран – основните съставки на ядрените оръжия.

Японският министър на външните работи Йоко Камикава, който ръководеше срещата, обеща, че Токио „ще продължи да увеличава международното и политическото внимание“ към договора.

Камикава също така призова за работа, която да гарантира, че ядрени оръжия няма да бъдат поставяни в космоса.

Миналия месец Съединените щати заявиха, че Русия разработва система за изпращане на ядрени оръжия в космоса – твърдение, което бе отречено от Путин.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

 

Подобни статии

Back to top button