На ФокусПоследни новиниСвят

Тръмп: Путин „вероятно“ е замесен в смъртта на Навални

Доналд Тръмп каза, че руският президент Владимир Путин „вероятно“ е замесен в смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в арктически затвор миналия месец.

„Не знам, но може би, искам да кажа, че е възможно, бих могъл да кажа, че е вероятно, но не знам“, промълви кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия в интервю за „Фокс нюз“, когато бе попитан дали Путин носи отговорност за смъртта на Навални.

„Той е млад мъж, така че статистически щеше да е жив дълго време… тоест се случи нещо необичайно“, добави Тръмп.

Навални, водещата фигура в смазаната руска опозиция, почина на 16 февруари в наказателна колония. ЕС и САЩ директно обвиниха Русия за смъртта на Навални, като се насочиха към налагане на нови санкции на Кремъл.

Но Тръмп, който доминира на републиканските първични президентски избори и в момента води пред действащия президент от Демократическата партия Джо Байдън в проучванията на общите избори в множество ключови щати, досега поддържаше мека позиция спрямо Путин, който води пълномащабна инвазия в Украйна от повече вече от две години.

Тръмп също така многократно обеща да спре помощта за Украйна и да принуди Киев да седне на масата за преговори с Русия – позиция, която подхранва безпокойството сред западните съюзници, които се притесняват от втори мандат на Тръмп.

По време на интервюто Тръмп каза, че се надява, че няма да трябва да избира между Путин да „погълне“ Украйна, от една страна, и да изпрати оръжие на Киев, от друга.

„Надявам се да не се стигне дотам“, подчерта той, твърдейки отново, че войната „никога нямаше да се случи“ при неговото президентство. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button