БългарияНа Фокус

Хакери обявиха, че откраднали данните на 5 млн. българи

Националната агенция по приходите и ДАНС проверяват изтичане на лични данни от системата на Приходната агенция. Причината е, че анонимни хакери твърдят, че откраднали данните на милиони българи.

По-рано през деня на електронната поща на определени медии бяха изпратени файлове, за които се твърди, че са на Министерството на финансите. Данните съдържали ЕГН-та, имена и доходи.

По информация в някои електронни медии, течът е дело на анонимни хакери, които са разпратили през руски имейлсървъри масив от 57 папки. Те били съпроводени със съобщение, че състоянието на киберсигурността ни е пародийно.

Хакерите твърдят, че разбитите бази данни засягат информация за над 5 милиона български и чужди граждани и компании. Данните съдържат ЕГН-а, имена, а в определени папки – и доходи.

За доказателство е приложен линк към част от задигнатата информация. Съдържанието и периодите на информацията във всяка папка са различни. Някои от големите файлове обаче са масиви от лични данни.

В един файл, кръстен GRAO, има 1 млн. реда, всеки от които съдържа само три имена и ЕГН – вероятно справка от ГРАО за попълване базите данни на НАП. От отдел Киберпрестъпност към ГДБОП отказаха коментар по случая и ни насочиха към НАП.

От там ни съобщиха, че съвместно със специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите и в момента се извършва проверка дали данните са реални.

Ако информацията се окаже реална, това ще е най-голямото изтичане на лични данни в страната.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button