BulletinБългарияНа Фокус

Хекимян: ПП-ДБ-СС абдикираха, Бонев: ГЕРБ се върна във властта

Близо 13 часа продължи заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

За да бъдат избрани зам.-председатели на Съвета, както и съставите на комисиите, съветниците удължиха дебатите си. Час преди края на заседанието от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една. Пред Нова телевизия общинските съветници Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС и Борис Бонев от ПП-ДБ-СС коментираха случилото се снощи.

„Това, което се случи снощи, беше безпрецедентно и изключително срамно за Столичния общински съвет”, каза Антон Хекимян. По думите му от ПП-ДБ-СС са абдикирали и показали неспособност да управляват София. „През последните три месеца столицата е заложник на властовите амбиции на Борис Бонев, на договорките му с Васил Терзиев и на слабото и немощно управление на ПП-ДБ-СС”, посочи още общинският съветник от редиците на ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ-СС имала „сериозни съмнения” за легитимността на среднощното заседание на СОС, подчерта Борис Бонев. „По правилник ние имаме право да заседаваме до 19 ч., а снощи приключихме в 21:30 ч.”, подчерта общинският съветник. По думите на Бонев от ПП-ДБ-СС са били готови да преговарят за ключови комисии и с ГЕРБ-СДС, и с БСП. Според него ГЕРБ отново са се върнали във властта, въпреки загубата на изборите.

Късно снощи Бонев написа, че „ГЕРБ, БСП с помощта на по-малките партии – отцепилите се от „Възраждане“, „Синя София“, ИТН и ВМРО са превзели общинския съвет“.
„Това е новото мнозинство. Мнозинство, което явно ще цели статуквото да се запази. Явно ще цели далаверите на ГЕРБ да не бъдат извадени на светло. Явно ще цели предстоящите смени на директорите на общинските дружества с изтекъл мандат, да са след нагласени конкурси“, написа още Бонев и добави: „Нашата група направи огромни усилия и компромиси, за да работи общинския съвет. Но гражданите на София със сигурност не гласуваха за това най-важните комисии, през които минават докладите за най-високи суми да бъдат контролирани от ГЕРБ. А това се случи благодарение на всички други в СОС. Срам и позор!

На снощното заседание на СОС Карлос Контрера от ВМРО пръв внесе в деловодството доклад с предложения за състав на комисиите, който бе поставен за обсъждане и гласуване.

Общинските съветници от „Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София)“ предложиха след избора на петимата зам.-председатели въпросът за състава на комисиите да се отложи за следващо заседание, но всички останали политически сили в съвета се обединиха въпросът да се гледа веднага.

При гласуването „за“ бяха 33-ма съветници – от ГЕРБ-СДС, БСП, „Синя София“, четиримата отцепници от „Възраждане“ и Контрера, имаше един „против“ и един „въздържал се“. „Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София)“ не участва в гласуването, защото съветниците напуснаха залата преди това.

В доклада на Контрера бе заложено ГЕРБ-СДС да получи председателското място в ключовите комисии по финанси и бюджет, по икономика и дигитална трансформация, по култура и образование, и комисията по обществен ред и сигурност. За тях е и комисията за младежта и спорта.

За БСП са транспортната комисия, комисията по здравеопазване и тази по местно самоуправление и нормативна уредба ( правна), както и тази за връзки с гражданското общество.

„Има такъв народ“ взе председателското място на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, както и комисията по опазване на околната среда.

За „Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София)“ остана комисията по международно сътрудничество и европейски програми. В доклада на Контрера се предвижда още една – за борба с корупцията, но от „Продължаваме промяната-Демократична България (Спаси София)“ си направиха отвод с аргумента, че не е уведомен съветникът, предложен да я оглави.

Броят на членовете на ключовите комисии бе увеличен – на 13, на 15 и 17 души.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Денков: Трябва ПП-ДБ да има решаваща роля във външната политика на България

 

 

Подобни статии

Back to top button