На ФокусПоследни новиниСвят

Хизбула удари израелска военна база с 62 ракети

Ливанската групировка Хизбула изстреля в събота над 60 ракети по израелска военна база, каза групата в отговор на убийството на заместник-лидера на Хамас в Бейрут. „Като част от първоначалния отговор на престъплението с убийството на великия лидер шейх Салех ал-Арури… ислямската съпротива (Хизбула) атакува базата за въздушен контрол Мерон с 62 различни вида ракети“, каза подкрепяната от Иран група в декларация.

На границата между Израел и Ливан има редовен обмен на огън, главно между израелските сили и Хизбула, откакто на 7 октомври избухна войната Израел-Хамас. Убийството на Арури във вторник в бастиона на Хизбула в Южен Бейрут, за което представител на американската отбрана каза пред АФП, че е извършено от Израел, породи опасения от по-нататъшна ескалация. Израел не е поел отговорност за удара, първият срещу ливанската столица от началото на военните действия миналата година. Израелската армия заяви, че е идентифицирала около 40 изстрелвания на ракети от ливанска територия в събота сутринта, като добави в изявление, че израелските сили са ударили клетка малко след това, отговорна за някои от изстрелванията. Сирените за въздушна тревога се включиха в малки и големи градове в Северен Израел, като по-късно се включиха и в окупираните от Израел Голански възвишения.

В реч в петък лидерът на Хизбула Хасан Насрала предупреди Израел, че групата ще отговори бързо „на бойното поле“ за убийството на Арури.

Близо тримесечния трансграничен огън уби 175 души в Ливан, включително 129 бойци на Хизбула, но също така и повече от 20 цивилни, включително трима журналисти, според данни на АФП. В Северен Израел 9 войници и най-малко четирима цивилни са били убити, твърдят израелските власти. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия е извършила 52 въздушни удара срещу Украйна

Подобни статии

Back to top button