БългарияНа Фокус

И според шефа на ДАНС освобождаването му е заради руските шпиони

И шефът на ДАНС Димитър Георгиев свърза освобождаването си с разкриването на руската шпионска мрежа у нас. На брифинг пред журналисти той заяви:

 

„Работил със със сегашния премиер и при предния служебен кабинет на президента Радев. Единствената разлика оттогава е, че допуснахме грешки. Като това, че в последната година разкрихме мрежи на чужди разузнавания и по-специално последната шпионска мрежа, свързана с Русия“, заяви Георгиев.

 

Той обаче отказа да обвини Янев за връзки с мрежата от военни, шпионирали за Русия.

 

По-рано и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов свърза уволнението на Георгиев с шпионския скандал у нас.

 

„Притеснително е, че на сегашния вицепремиер Бойко Рашков му е отнет достъпът до класифицирана информация за три години. Изтекоха две и остава още една, а отнемането на допуска не е обжалвано“, заяви още уволненият шеф на ДАНС.

 

По думите му първата информация, която му е била поискана при встъпване в длъжност на служебното правителство е била за руските шпиони. Георгиев обаче отказа да даде повече подробности с мотива, че прокуратурата не му разрешава да разкрива информация заради продължаващото досъдебно производство по случая. 

 

Шефът на ДАНС, предложен от кабинета за освобождаване, съобщи, че е вчера е изпратил доклад във връзка с твърденията за подслушване на политици. По думите му доказателства за такива няма. 

 

„Вчера Националното бюро за контрол на СРС влезе при нас на проверка, резултатите от нея предстоят“, уточни Георгиев. 

 

Той коментира и темата с дългия си неплатен отпуск, като поясни, че го е взел по лични причини и по закон има право на това. Той допълни, че на третия ден след като е бил извикан се е явил, а на петия ден след това е подал заявление за прекратяване на отпуската си. 

 

Георгиев недоумявал с какво е уронил престижа на ДАНС, след като агенцията е награждавана от партньорски служби и е допусната в контраразузнавателния Шенген.

 

„Работил съм с пет различни правителства и докато нямаше разкрития по шпионски мрежи нямаше проблем“, отговори той на обвиненията, че е изпълнявал политически поръчки

 

„Благодаря на всички колеги, защото дълги години работихме заедно професионално. Чакам си указа и ще си тръгна с високо вдигната глава“, заяви Димитър Георгиев.

 

Сменят председателя на ДАНС, за останалите служби още не се знае

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button