БългарияПоследни новини

„Има обръщане на тренда на пандемията“: До дни става ясно ще се издава ли зелен сертификат за антитела

 „Имаме дискретни данни за обръщане тренда на пандемията. Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява. Съотношението между заболели и постъпили в лечебни заведения е много по-различно, отколкото при предишни пикове на пандемията. При много заболели имаме по-малко хора, постъпващи в лечебни заведения.“ Това каза на брифинг пред журналистизам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. 

 

Думите му идват на фона на няколко дни с абсолютни рекорди по заболеваемост и смъртност у нас. 

 

До дни става ясно и решението на здравните власти дали ще се издава зелен сертификат на хората с високи нива на антителата:

 

„Допитали сме се до експертните съвети по вирусология и епидемиология за това дали могат антителата да бъдат използвани като маркер за преболедуване на коронавирус и издаване на сертификат. В рамките на тази седмица въпросът ще бъде обсъден и вероятно другата ще имаме решение“, каза зам.-здравният министър Тома Томов.

 

По думите на зам.-министрите на този етап все още няма необходимост от налагане на локдаун. Те поздравиха медиците и болниците за справянето с пандемията. 

 

Зам.-министрите коментираха и евентуалните противопоказания за ваксината.

 

„Абсолютна контраиндикация е наличието на анафилаксия или свръхчувствителност на някои към някои от компонентите на ваксината или на помощните вещества. Като възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания – на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения“, обясни Тома Томов.

 

Заместник-здравните министри обясниха и какво трябва да се направи при алергична реакция след имунизация.

 

„Когато има остра алергична реакция след първата игла, това вече е противопоказание и не се прилага втора. Отмине ли това състояние, вече може да се приеме следващата доза“, поясни д-р Златанов.

 

За хората, които в даден момент, не могат да получат ваксина, ще се попълва формуляр от лекар.

 

По 300 лева еднократно ще получат най-бедите домакинства заради поскъпването на енергията у нас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button