You are currently viewing Как ще гласуваме: Съдът отмени решението за броене на разписките от вота

Как ще гласуваме: Съдът отмени решението за броене на разписките от вота

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.

 

Административно дело беше образувано по жалби на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България – Обединение“, Мартин Димитров и Петър Славов.

 

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите, уточняват от ВАС.

 

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат. С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

 

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

Миналата седмица ЦИК реши да се броят разписките след машинното гласуване на изборите 2 в 1 на 14 ноември. „Против“ предложението, лансирано от месеци от ГЕРБ, се обявиха само двама членове на ЦИК – Росица Матева и Любомир Георгиев.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК