Индия се „задушава“ – пандемията я стиска все по-здраво
снимка: Pixabay

Индия се „задушава“ – пандемията я стиска все по-здраво

Общият брой случаи на коронавирус в Индия се доближи до 20 милиона в понеделник, а недостигът на кислород в болниците изостри опустошителната втора вълна и така необходимата чуждестранна помощ продължи да постъпва, информира АФП.

 

Инфекциите са скочили с около осем милиона от края на март, сочат официалните данни, за които мнозина подозират, че са значително подценени, предава БГНЕС.

 

Недостатъчно финансираната здравна система в Индия е под сериозно напрежение, като фатален недостиг на легла, лекарства и кислород оставя някои да умрат в очакване на лечение на дълги опашки пред болниците в столицата Ню Делхи и други градове. Двадесет и четири души са починали в една болница за една нощ в неделя в южния щат Карнатака, след като в болницата е свършил кислородът, съобщава пресата, въпреки че областната администрация отрича, че недостигът е причинил смъртта.

 

Други 12 са починали в събота в болница в столицата Ню Делхи, след като свърши кислородът, съобщават медиите.

 

Няколко болници отправиха отчаяни апели за кислород в социалните мрежи за една нощ, а доставките пристигат в последния момент. Една детска клиника в Ню Делхи вдигна тревога в Tуитър за недостиг на кислород, което според съобщенията е изложило около 25 до 30 новородени и деца на риск.

 

„Кислородът е основно изискване на болницата и постоянното снабдяване не е гарантирано. Непрекъснато „гасим пожари“”, каза ръководителят на детската болница „Мадхукар Рейнбоу“ д-р Динеш пред всекидневника „Индиан Експрес”.

 

Няма повече кислород

 

Федералните и местните власти се опитват да получат допълнителен кислород за болниците, включително като го набавят от промишлеността и изпращат специални влакове „Oxygen Express“.

 

Чуждестранна помощ също вали, включително от Германия и Франция, които този уикенд изпратиха медицинско оборудване, включително инсталации за производство на кислород.

 

„Болниците са пълни. Хората понякога умират пред болниците. Те нямат повече кислород“, каза германският посланик Валтер Й. Линднер.

 

В допълнение към натиска върху премиера Нарендра Моди, Върховният съд в неделя разпореди правителството да коригира кислородната ситуация в Делхи до полунощ в понеделник. За скока в заразяването отчасти се търси вина в нови варианти на вируси и разрешените от правителството огромни религиозни и политически събирания през последните месеци.

 

Данните на министерството на здравеопазването в понеделник показват, че Индия е добавила около 370 000 нови инфекции през предходните 24 часа, както и 3400 смъртни случая. Общият брой на случаите досега е 19,9 милиона с 219 000 смъртни случая. На глава от населението обаче процентите остават много по-ниски от много други страни. Например Бразилия – която има население под една пета от индийското – е регистрирала почти 410 000 смъртни случая, а Съединените щати – около 575 000.

 

Стремежът към ваксинация в Индия също се колебае, като до момента са приложени около 15,7 милиона дози, което се равнява на малко над един процент от населението от 1,3 милиарда души.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК