Последни новиниСвят

Иран официално започва да нарушава ядреното споразумение

Иран обяви днес, че спира да изпълнява още свои задължения по ядреното споразумение.

До няколко часа страната ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени му според ядрената сделка от 2015 г., обяви на пресконференция заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи, който е един от високопоставените ирански преговарящи по ядрения въпрос.

Арагчи даде да се разбере, че Иран ще ще продължи да се отказва от още свои задължения по ядреното споразумение на всеки 60 дни, цитираха го Ройтерс и БТА.

Дадохме достатъчно време на дипломацията, но европейците не изпълниха своите ангажименти, подчерта иранският преговарящ. В същото време той даде да се разбере, че Иран иска да спаси ядрената сделка, но призова другите страни по нея да изпълняват задълженията си.

Вратите пред дипломацията все още са отворени, но са необходими нови инициативи за намиране на изход от сегашната ситуация, каза Арагчи. Той уточни, че Иран е готов на разговори по ядреното споразумение с европейците, но САЩ също могат да се включат в тях.

На същата пресконференция говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди каза, че страната му „ще обогатява уран въз основа на своите нужди. . . Точно сега нямаме нужда да обогатяваме уран, необходим за реактора в Техеран. Ще обогатяваме уран до равнището, необходимо за реактора в Бушер“, уточни Камалванди.

Преди сключването на ядрената сделка Иран обогатяваше уран до равнище от 20 процента, необходимо за реактора в столицата Техеран, и до 5 процента за нуждите на атомната си централа в южния град Бушер, припомня Ройтерс.

ДПА отбелязва, че уранът трябва да бъде обогатен до 90 процента, за да бъде направена атомна бомба. Смята се обаче, че обогатяването от 20 процента до 90 процента е сравнително бърз процес.

На днешната пресконференция иранските представители увериха, че страната им е готова да започне да обогатява уран до каквото и да било равнище и в каквото и да било количество, предаде още Ройтерс.

Преди година американският президент Доналд Тръмп едностранно изтегли САЩ от ядрената сделка и наложи санкции на Иран. В отговор, Иран обяви на 1 юли, че запасите му от нискообогатен уран са надхвърлили равнището от 300 килограма, разрешено от споразумението, припомня Асошиейтед прес.

Вчера френският президент Еманюел Макрон проведе телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани в опит да убеди страната му да не се отказва от още свои задължения по ядрената сделка. Рохани обаче каза, че трите европейски страни по споразумението – Франция, Германия и Великобритания – са отговорни за решението на Иран да спре да изпълнява свои ангажименти.

Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия ще се събере на извънредно заседание в сряда по искане на Съединените щати, за да обсъди иранските нарушения, съобщи ДПА.

В същото време израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц окачестви като „умерено“ обявеното от Иран повишено обогатяване на уран, но обвини Техеран, че се стреми да се сдобие с ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

„Иран е започнал – макар че сега това е умерено повишение, – но е започнал да нарушава наложените му граници за обогатяване на уран“, каза по израелска телевизия Щайниц, който е член на кабинета по сигурност към премиера Бенямин Нетаняху. – „Това означава прекрачване на договорените червени линии и начало на поход, поход, който не е обикновен, а към ядрено оръжие“, добави той.

Техеран: САЩ ни заплашиха с „ограничен удар“

Съединените щати са изпратили послание на Иран, след като той свали техен дрон в района на Персийския залив миналия месец, като са го предупредили, че ще нанесат „ограничен удар“ по страната, заяви междувременно ръководителят на иранската Гражданска защита, цитиран от полуофициалната агенция Фарс, предаде Ройтерс.

Голамреза Джалали, който е и високопоставен командир в елитния Корпус на гвардейците на Ислямската революция, повтори на пресконференция иранските твърдения, че американският безпилотен летателен апарат е бил навлязъл във въздушното пространство на Иран – нещо, което САЩ отричат.

След това „САЩ ни казаха чрез дипломатически посредници, че искат да проведат операция с ограничен обхват. Отговорът на Иран обаче бе, че ние възприемаме всяка операция като начало на война“, заяви Джалали.

Дронът бе свален в района на Персийския залив на 20 юни. На другия ден представители на иранските власти казаха пред Ройтерс, че страната им е получила през Оман послание от президента на САЩ Доналд Тръмп, че ще удари скоро Иран. Ирански и американски представители отрекоха тази информация. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button