Последни новиниСвят

Иран задържа пореден танкер в Персийския залив

Иран е задържал чуждестранен танкер в Персийския залив, пренасящ контрабандно гориво за арабски страни, съобщи Прес тиви.

Държавната телевизия, цитирана от Ройтерс, заяви, че военноморските сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция са „арестували чуждестранен танкер в Персийския залив, който пренася контрабандно гориво за някои арабски страни“.

В съобщението се казва, че танкерът е превозвал 700 000 литра гориво, добавяйки, че са задържани седем моряци от различни националности, предаде Би Би Си.

Поредното задържане на танкер от страна на Иран се случва на фона на високото напрежение в района, след като САЩ затегнаха санкциите срещу иранския петролен сектор. Санкциите бяха възстановени след едностранното оттегляне на Вашингтон от ядрената сделка от 2015 г.

Миналия месец Корпусът на гвардейците на Ислямската революция задържа британски танкер в Ормузкия проток, а на друг разреши да продължи с предупреждение, припомня Ройтерс. 

Вашингтон призова за създаването на международна мисия, водена от Пентагона, за опазване на петролните танкери в Персийския залив. Великобритания изрази желание да се включи в мисията, докато Германия твърдо отказа.

Три катастрофи с двама загинали блокираха АМ „Тракия“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button