BulletinНа ФокусСвят

Исторически процес срещу италианската мафия в Калабрия

Стотици предполагаеми мафиоти ще бъдат осъдени днес от италиански съд, кулминацията на исторически, почти тригодишен процес срещу прословутата мафия Ндрангета в Калабрия.

Прокурорите искат осъдителни присъди срещу 322 обвинени членове на мафията и техните сътрудници с бели якички, което може да отбележи най-сериозния удар досега срещу един от най-мощните синдикати на организираната престъпност в света, който се радваше на почти пълен монопол върху европейската търговия с кокаин.

Присъдата ще завърши най-големия процес срещу мафията в Италия от десетилетия, „макси процес“, в който огромен брой обвинени, че са част от една и съща мафиотска престъпна група, се изправят пред правосъдието.

Съдът на Вибо Валентия – провинция в бедния южен регион на Калабрия, която е родното място на Ндрангета – изслуша хиляди часове свидетелски показания от началото на процеса през януари 2021 г., включително от повече от 50 бивши агенти на мафията, превърнати в държавни свидетели.

Те представиха подробно безброй примери за бруталността на Ндрангета и нейната задушаваща хватка над местното население, независимо дали става дума за жестоки засади, рекет над собственици на бизнеси, манипулирани обществени търгове, търговия с оръжия, купуване на гласове или подкупи.

Безспорният бос на организацията, Луиджи Манкузо, беше изваден от списъка с обвиняеми миналата година, за да бъде съден отделно.

Бункерът в съдебната зала в град Ламеция Терме, където се провежда процесът, може да побере стотици адвокати и е оборудван с повече от 20 телевизионни екрана, за да го свърже със задържаните подсъдими чрез видеовръзка.

С прякори направо от Холивуд като „Вълкът“, „Дебелият“, „Сладурэт“ и „Агнешкото бедро“, „Ндрангета на Вибо Валентия“ е била вкоренена в местната икономика.

Онези, които са се противопоставяли на мафиотите, са откривали мъртви кученца, делфини или глави на кози, захвърлени на праговете им, или пък чукове, забити във витрини и подпалени коли.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Орбан атакува статуквото в Брюксел – започна медийна кампания да разкрие проблемите в ЕС

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button