БългарияНа ФокусПоследни новини

Ивайла Бакалова сама потърсила Мартин Нотариуса по телефона на Маринела Арабаджиева

Информационна агенция ПИК публикува постановление на Софийска районна прокуратура от 11.10.2021 г. за отказ от образуване на наказателно производство срещу Ивайла Бакалова от страна на прокурор Иван Иванов. 

Установено е, че през 2021 година Ивайла Бакалова е била в приятелски отношения с Ветко и Маринела Арабаджиеви, които ползвали адвокатските услуги на Емил Писков, който пък работел в един офис с Мартин Божанов, с когото били близки приятели. 

Към началото на 2021 г. Ивайла Бакалова е била годеница на Веселин Денков; срещу него имало внесен обвинителен акт от Специализираната прокуратура в Специализирания наказателен съд на 4 април 2021 година за престъпление по чл. 214 и на 5 април по чл. 321 от НК.

Денков бил задържан под страна на 28 август 2020 г., като арестът продължил до април 2021 г., от което Бакалова била силно притеснена.

На неустановена дата в началото на април 2021 г., с посредничеството на Ветко Арабаджиев, който по това време е под домашен арест, се е осъществил телефонен разговор между адвокат Писков, който се намирал в дома на Арабаджиеви и Мартин Божанов, консултант на Арабаджиеви от едната страна и Ивайла Бакалова от другата. Разговорът се провел по телефона на Маринела Арабаджиева, която отсъствала от стаята. Предмет на разговора било делото на Веселин Денков. Бакалова записала разговора без знанието на останалите участници в разговора.

Впоследствие предала записите на Николай Стайков от Антикорупционния фонд. Той направил интервюта с Мартин Божанов и Емил Писков.

След това обаче Божанов и Писнков подават сигнал до Софийска районна прокруатура, в който посочват, че не са желаели да установят контакт с Ивайла Бакалова, макар да знаели подробности по делото на годеника й, тъй-като били колеги с един от адвокатите му, с когот работели в една и съща сграда.

Били склонили на телефонен разговор от уважение към Ветко Арабаджиев, който ги помолил за това.

Посочват, че Ивайла Бакалова желаела да подкупи магистрат чрез тях – съдия от Специализирания наказателен съд, който да измени мярката за неотклонение на задържания в ареста Денков; казала им, че вече е дала 20,000 евро на трето лице, предназначение за подкуп на съдия Кавракова от СНС и за членове на АСНС, неустановено кои. Те категорично отказали да се замесват в противозаконни деяния, а пък Писков  умишлено бил завишил сумата на 100,000 евро като цена за своя хонорар, за да прекъсне разговроа си с Бакалова, пише в отказа на прокурор Иванов.

Писков и Божанов категорично отричали да са участвали в посредничество за осъществяване на влияние върху съдии от СНС, едва от репортажа на Антикорупционния фонд разбрали, че са записвани.

Ивайла Бакалова пък твърди, че Писков и Божанов са я търсили, за да й предложат противозаконно съдействие. И отрича да е давала пари за подкуп на магистрат.

Ветко Арабаджиев потвърждава версията на Божанов и Писков – че Пиское не е искал да контактува с Бакалова, но го е направил по негово настояване. Чул е обсъждане на хонорар за Писков за съдействие, което подкрепя версията на Божанов и Писков, пише в документа. 

Категорично е било установено, че Ивайла Бакалова е записвала разговорите без знание и съгласие на останалите участващи, което е силно морално укоримо, но не е съставомерно по чл. 171 от НК, заключава прокурорът от СРП. 

Поради тази причина Иван Иванов отказва да образува наказателно производство срещу Ивайла Бакалова.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Осъдиха Семерджиев за 233 лв. за кражба на бензин

Подобни статии

Back to top button