Изборният ден започна с проблеми с машинното гласуване на няколко места

Изборният ден започна с проблеми с машинното гласуване на няколко места

Поне 10 машини за гласуване не са могли да бъдат стартирани в началото на изборния ден. Това съобщи пред БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров. 

 

„Имаме съобщение за една неработеща машина в Горна Оряховица, но това е сигнал. Не сме разследвали случая. Също, най-вероятно около 10 машини не са могли да бъдат стартирани по начина, по който е описано в кодекса или в нашите правила“, каза Димитров. 

 

А в последния момент е била направена промяна в правилата за одитиране на машините. Така окончателно това ще се случва с преброяване на разписките, които излизат след гласуване. 

 

„Това, което вчера се случи в ЦИК, е, че беше взето едно решение, с което на практика се допълва процедурата по одитиране и във всеки район три от машините ще бъдат одитирани с преброяване на разписките. Принципът на избора на тези три, ще бъде случаен и ще бъде обявен в края на изборния ден“, каза Димитров. 

 

Попитан има ли сигнали за нарушения в изборния ден, Димитров отговори, че сериозни такива няма:

 

„Няма сериозни сигнали. Повечето от сигналите са приети за сведение или препратени към някоя комисия, която би се занимавала с нарушение, да кажем СЕМ или пък комисията по дискриминация, но сериозни сигнали за нарушения в предизборната тишина, която е до края на изборния ден днес, нямаме“, каза говорителят на ЦИК. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК