БългарияНа Фокус

Изнесоха насила барикадиралите се майки от парламента (ВИДЕО)

В този момент майките от “Системата ни убива” насила са изкарвани от сградата на парламента. От кадри във Фейсбук се вижда как цивилни мъже насилствено ги влачат, често дори го носят на ръце, изкарвайки ги през вратата.

 

 

Пред сградата има плътен полицейски кордон и множество събрали се хора в подкрепа на барикадата. Чуват се викове оставка, а към полицаите и входа на парламента летят предмети.

 

Вера Иванов обяви: “Ритаха ни и ни блъскаха”. 

 

Отвън бе изкаран и съратникът на Мая Манолова Никола Вапцаров, който бе един от първител, влезли в сградата.

 

В сградата влезе лекар. Пред сградата дойде и линейка, която да прибере момчето с увреждане, което също бе с майките в знак на протест.

 

По-късно Мая Манолова и останалите барикадирани доброволно напуснаха сградата.

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПО-РАНО

 

По-рано Мая Манолова пристигна на барикадата в сградата на парламента, където се намираха майките от “Системата ни убива” и членове на нейния политически проект “Изправи се.БГ”. Манолова обяви, че е влязла в парламента за заседанието на енергийната комисия.

 

„Трябваше да участваме в енергийната комисия, която ще изслушва КЕВР, министъра на енергетиката и „Топлофикация-София” за надвзетите, но невърнати на гражданите суми за намаляване на цената на парното със задна дата. За пореден път не бяхме допуснати до заседание на комисия и разпореждането е на председателката Цвета Караянчева”, заяви Мая Манолова.

 

Майките категорично отказват да напуснат.

 

“Как ще напуснем – означава, че сме се примирили и че предаваме децата си”, каза Вера Иванова.

 

В социалните мрежи започнаха призиви към гражданите да дойдат пред парламента, за да подкрепят протестната акция.

 

Протестиращите имат декларация, в която искат 240-те депутати да подпишат, че подкрепят протеста, призовават членовете на ВСС да поискат оставката на главния прокурор, заявяват, че са против Конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато. Караянчева уточни, че в писмото си до нея майките са дали срок от 16 до 18 септември и никъде не казват “днес и сега”.

 

Декларация да си подаде оставката е изпратена и на премиера Борисов.

 

“Ще си пазим батериите на телефоните и ще ви държим в течение”, казаха още протестиращите на хората отвън, които им звънят за подкрепа. А в демонстрацията участва и дете с тежки увреждания.

 

Междувременно полиция започна да блокира входовете на сградата на Народното събрание.

 

Пред сградата вече има събрали се в подкрепа хора. Възрастна жена легна на паважа и обяви, че ще легне, за да умре там, тъй като живее в бедност с пенсията си. Тя бе вдигната от полицаите и преместена зад огражденията.

 

Джамбазки: ЕП разгръща анти-българска кампания, макеоднско малцинство няма, не може и да има

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button