ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Къде се намира 99% от златото на Земята?

Златото е не само химичен елемент, но и основният елемент на световната финансова система. Особено сега, в днешното време на пандемия и продължителна финансова криза. Днес, когато валутата на повечето световни страни се обезценява, този благороден метал излиза на върха.

Изглежда, че на нашата планета има огромен брой златодобивни компании, а златото се добива от векове. Мнозина вярват, че вече сме изчерпали повечето природни ресурси на планетата. Но това заключение изобщо не съответства на реалността тъй като се предполага, че човечеството е успяло да извлече от недрата на Земята по-малко от един процент от наличния благороден метал.

Златото е най-важният метал, тъй като не се окислява и практически не подлежи на химични реакции с други елементи. Нито една съвременна джаджа не може бъде завършена напълно без златни частици. Очевидно е, че за космическата индустрия търсенето на злато също ще се увеличи.

Почти цялото злато на Земята е концентрирано в нейното ядро. Ако някога човечеството измисли технологии за изпомпване на злато от течното ядро, ще настъпи икономическа революция. Ядрото съдържа приблизително два квадрилиона тона злато. Може и да ви е трудно да повярвате, но истината е, че 99% от златото на планетата ни се намира в ядрото. Това се дължи на факта, че в самото си създаване планетата ни е била в нещо като течно състояние и ядрото се е оформило първо. Още по-впечатляващото е, че цялото злато, което намираме ние хората е дошло на повърхността преди милиони години. Останалото все още си стои добре пазено в горещото ядро. Всъщност в ядрото има достатъчно благородни метали, за да покрият цялата повърхност на Земята с дебел четири метра слой.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

ХОРОСКОП: Пазете се от зли очи, ще ви завиди днес

Подобни статии

Back to top button