ЛюбопитноПоследни новини

Как ни влияят магнитните бури и опасни ли са?

Магнитни бури не се очакват този уикенд. Това заяви директорът на Националният институт по геофизика, геодезия и география НИГГГ към БАН проф. Николай Милошев в ефира на „Събуди се”.

„Ние не си позволяваме по отношение на магнитните бури да правим прогнози повече от 6 часа напред. /…/ Все пак има някакви предварителни признаци, че ще има магнитна буря. Няма никакви основания за притеснение. На сайта на института може да се види дали има задаваща се буря. В нашия институт се намира единствената геомагнитна обсерватория в България,която непрекъснато следи за състоянието на магнитните бури”, добави той.

Магнитните бури не са приятен феномен, но не са толкова страшни за хората, почерта проф. Николай Милошев. 

„Промяната в общото количество на магнитното поле е минимална. Тя би могла да влияе на хора в гранично положение, т.е. на сериозно болни. Здрави хора не би трябвало да имат трайни последици. Електромагнитните лъчения, които се излъчват от минаващи трамваи, тролеи, от далекопроводи, не са по-малко”, обясни той.

Магнитите бури, наричани от учените смущение на геомагнитния фон на Земята, са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни.

Потокът се движи със скорост 400-1000 км/с, и достига до Земята след един-два дни след слънчевото изригване. В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми.

Младите хора усещат по-слабо влиянието на магнитните бури, докато 50-60-годишните хора са особено чувствителни към слънчевите изригвания.

Влиянието на магнитните бури бива сравнявано с ефекта от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре от здравите хора, но не се понася толкова лесно на хората, страдащи от здравословни проблеми.

Не всяко слънчево изригване води до формирането на магнитни бури на Земята. Магнитните бури се усещат по-силно на полюсите и по-слабо около екватора.

25 случая на удавяне у нас само за първите 5 месеца на 2019 г.

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button