ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Как влияе алкохолът на настроението?

Има и такива дни, в които се чувстваме отпаднали, без настроение и желание за каквото и да е.  Но при някои хора това усещане не изчезва – те се влошават и чувството на депресия може да започне да им пречи в ежедневието.

Чести причини за такъв вид състояние са проблеми в работата, безработица, влошено здраве, развод или загуба на близък човек. Това е възможно да бъде вследствие и от пиене на алкохол. А честата консумация на спиртни напитки може да влоши такъв вид състояние.

Симптомите на депресия варират от леки до тежки. 

Симптоми на депресия

Депресията може да окаже влияние както на физическата ви активност, така и на ума ви, като често започнат да ви спохождат негативни мисли, и в един момент всичко това да ви накара да рухнете психически, съобщава drinkaware.co.uk.

Признаците, за които трябва да внимавате, са постоянното лошо настроение или тъгата, а също и чувство на безнадеждност и безпомощност, липса на мотивация или интерес към всичко, което ви заобикаля.

Физическите симптоми могат да включват промени в апетита или теглото (обикновено намалено, но понякога и повишено), липса на енергия, ниско сексуално влечение и нарушен сън.

Ако изпитвате симптоми на депресия, през по-голямата част от ежедневието си, в продължение на няколко седмици, то трябва да се свържете с вашия личен  лекар, за да получите правилна насока, какво да направите. 

Как алкохолът може да повлияе на настроението?

Консумацията на алкохол, особено в големи количества и на често, има пряка връзка с депресията. 

Ако пиете повече, това може да има негативен ефект върху мозъка, и съответно води до лошо психично здраве.

Алкохолът забавя процесите в мозъка и централната нервна система. Първоначално може да ви накара да се почувствате добре и да се отпуснете, но това е само в краткосрочен план. Имайте предвид обаче, че този ефект изчезва бързо. Затова не приемайте алкохола като „лекарство“ за депресия. 

Ако разчитате на алкохола, за да прикриете чувство на депресия, може да откриете, че сте зависими от него, което ви излага на риск от алкохолна зависимост. За някои хора алкохолът може да бъде причина и за суицидни мисли.

Депресия и препиване

Проучвания показват, че редовни пиячи са по-склонни да имат симптоми на депресия, като хората, които съобщават за редовен махмурлук, са изложени на най-голям риск.

Освен това прекомерното пиене ви излага на по-голям риск от злополуки и наранявания, и може да причини други сериозни здравословни проблеми като алкохолно отравяне.

Не превръщайте алкохола в свой враг

Има и добра новина и тя е, че намаляването на консумация на алкохол или спирането му може да подобри настроението, както и психическото ви здраве.

Всъщност хората, които са депресирани, често откриват, че пълното спиране на алкохола, само за четири седмици, оказва ползотворно влияние. Тогава те започват да се чувстват по-добре. Затова не превръщайте алкохола в свой враг.

Ако опитате да намалите пиенето или отказа от него, то го правете с ясното съзнание, че това трябва да се запази в по-дългосрочен план, тъй като пиенето и депресията са свързани. Връщането към високорисково пиене може да върне обратно симптомите на депресивно състояние.

Ако все пак решите да консумирате отново алкохолни питиета, то се посъветвайте с вашия личен  лекар и следвайте насоките му. Освен това пийте в малки количества, а също така определете и няколко дни в седмицата, в които да не консумирате никакви спиртни напитки.

И още нещо важно – никога не препивайте!

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Уникално КЪСМЕТЧЕ ще направи уикенда ви усмихнат

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button