ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Пържената храна увеличава риска от депресия

Ново изследване се съсредоточава върху проучването на ефектите от консумацията на пържени храни върху състоянието на депресия и безпокойство. Резултатите показват, че редовното хранене с пържени храни е свързано с по-висок риск от депресия и тревожност при хората. Учените посочват, че са необходими допълнителни проучвания, за да стане ясен механизма, по който се случва това. Изследването е публикувано в PNAS.
Консумацията на пържени храни е широко разпространена по цял свят. Те са част и от т.нар. западна диета. Но се оказва, че присъствието в дневното меню на пържени и преработени храни, сладки продукти и бира е свързано с по-висок риск от депресия и тревожност. Експериментите показват, че процесът на пържене може да промени състава на храните и да произведе вредни химически вещества. Например, при пърженето на въглехидрати като картофите, се генерира акриламид. Той е свързан със затлъстяването, може да доведе до метаболитен синдром и неврологични разстройства. Предполага се, че той е в основата на предразполагането към състояние на тревожност и депресия.
За целта на проучването са анализирани данните на 140 728 души от UK Biobank. Те включват информация за консумацията на пържена храна и честотата на тревожност и депресия. Средно периодът на проследяване е 11,3 години.
Според резултатите хората, които са консумирали повече от една порция пържена храна на ден, са показали с 12% по-висок риск от безпокойство и с 7% по-висок риск от депресия, отколкото тези, които не са консумирали. Пържените храни са присъствали в менюто по-често на по-млади мъже, които са били и активни пушачи.
Затова, за да се чувствате добре, желателно е да намалите консумацията на пържени храни. Изследването не ги изключва напълно и посочва като нездравословни, но по-малкото количество обещава да е полезно не само за физическото, но и за психическото ви здраве.

Подобни статии

Back to top button