БългарияНа ФокусПоследни новини

Калин Стоянов: Законите не позволяват на полицаите да ограничават употребата на райски газ

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви днес пред парламента, че законите и наредбите, които регулират употребата и продажбата на райски газ не предвиждат пряк контрол от страна на полицията.

„Съгласно нормативната уредба, министърът на здравеопазването и други компетентни държавни органи, съвместно с НПО-та, създават условия за недопускане на употребата на диазотен оксид от лица под 18 години”, добави Стоянов.

По думите му райският газ не е класифициран като наркотично вещество. Силовото ведомство оказва съдействие при осъществяване на контрол от органите, определени в Закона за храните и Закона за здравето.

„Органите на МВР извършват перманентни проверки в нощни заведения, където фокусът, освен върху притежанието и разпространението на наркотици, установяване на издирвани лица, и такива под 18-годишна възраст без придружител, е насочен и към установяване на лица, разпространяващи и употребяващи диазотен оксид”, обясни той и уточни, че при установяване на такива случаи се сигнализират компетентните органи.

Вътрешният министър обясни, че МВР знае за проблема с употребата на райски газ, особено сред младежта. „Предприетите към момента законодателни промени не дават желаните резултати, свързани с намаление продажбата и употребата на райския газ”, коментира Стоянов. По думите му би било целесъобразно да се създаде междуведомствена работна група за промяна в действащата законова база.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Радостин Василев: Разроших леко перчема на Искрен Митев, честит му празник днес

Подобни статии

Back to top button