На ФокусПоследни новиниСвят

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ за президент: България руши добросъседството, а не Македония

„Договорът за добросъседство и приятелство се нарушава от България, не от нас. Може с анекс, тълкуване и взаимно съгласие ветото да не се използва като камшик, с който ще заплашвате съседите“.

Това заяви кандидатът за президент на македноската партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова в интервю за ТВ24.

„Ако не се обединим и не се подкрепяме регионално, няма как да очакваме подкрепа от останалите държави“, каза тя.

Силяновска-Давкова подчерта, че ако бъде избрана, първо ще посети държави от ЕС като Словения или Хърватия.

Тя посочи, че е очаквала „близките страни членки на ЕС да са първите, които ще ни помогнат, но те не могат да излязат от балканската логика на обуславянето, национализма, балканизацията, корупцията и престъпността“.

„Тези, които са вътре в ЕС, ни създават проблеми и забравят, че в Лисабонския договор има член 8, който гласи, че ЕС ще насърчава споразуменията със своите съседи на реципрочна основа. Ако сключваме договори за приятелство и добросъседство, няма нужда от заплахи с вето, което е най-малкото приятелство и добросъседство“, каза още тя.

На въпрос дали би поканила на среща на четири очи президентът на България Румен Радев, кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ отговори: „Разбира се, че не можеш да избягаш от географията и геополитиката“.

„За да те уважава някой, трябва да даваш пример. Разбира се, трябва да имаш приятели в България, които да те ценят, за да покажеш, че знаеш кой път да избереш. Ако съм издавала книги с България, ако във Венецианската комисия съм се сприятелил уважително с колеги от България, ще кажа, че това е логично в политиката. Можем да посегнем към други възприятия на политиката като изкуство за постигане на възможност, като търсене на съгласие, на компромис. Всичко е в играта“, заяви в интервюто Силяновска-Давкова.

Тя заяви, че не може да отговори кога ще бъдат приложени промените в Конституцията и допълни, че „Северна Македония е страна като никоя друга, която е направила толкова много промени в Конституцията в продължение на 30 години и те не се отнасят до конституционния ред и демокрация, но идват отвън“.

„Договорът за добросъседство и приятелство се нарушава от България, не от нас“, твърди тя.

„Ветото не трябва да ни виси над главите. Има и други механизми – трябват ни гаранции от съседа като доказателство за приятелство и добросъседство. Може да се водят преговори с България, но ветото не трябва да се използва заради тези фундаментални принципи. Може с анекс, тълкуване и взаимно съгласие ветото да не се използва като камшик, с който ще заплашвате съседите, каза Силяновска-Дъвкова“, добави кандидатът за президент на РСМ. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

В Русия започват тридневни президентски избори

Подобни статии

Back to top button