На ФокусПоследни новиниСвят

Втори ден от президентските избори в Русия

Днес е вторият ден от президентските избори в Русия, които ще удължат управлението на президента Владимир Путин с още шест години.

Официални лица в Москва предупредиха за недопускане на протести по време на президентския вот от 15 до 17 март, след като опозицията призова за демонстрации срещу Путин.

Кремъл твърди, че вотът ще покаже, че страната изцяло подкрепя нападението му срещу Украйна, а в контролираните от Русия територии са създадени избирателни секции.

В навечерието на изборите Киев засили въздушните си атаки срещу руските региони, намиращи се непосредствено до общата им граница.

Първият ден от гласуването на президентските избори в Русия беше помрачен от вандалски прояви в избирателните секции, като бяха арестувани най-малко девет души за заливане на урни с боя и за палежи.

Въпреки че властите предупредиха, че протестиращите в деня на изборите са заплашени от тежки наказания, най-малко девет души бяха арестувани за вандалски прояви в избирателните секции.

В Москва видеозапис показва как жена запалва кабинка за гласуване, изпълвайки избирателна секция с дим, а на друг клип жена излива зелена боя в урната за гласуване.

Други четирима души в руските региони Воронеж, Карачаево-Черкезия и Ростов бяха задържани за подобни деяния, а в Санкт Петербург и сибирския регион Ханти-Манси жени бяха арестувани за хвърляне на коктейли „Молотов“ по избирателните секции.

Мъж е задържан за запалване на фойерверки в избирателна секция в уралския град Челябинск, а в окупираната от Русия Южна Украйна е взривено взривно устройство в избирателна секция.

Първият ден от вота протече на фона на един от най-ужасяващите въздушни удари, които Русия е нанасяла на Украйна в хода на пълномащабната война. Черноморският град Одеса беше ударен от руски ракети, което доведе до смъртта на 20 души, а повече от 40 бяха ранени.

Изборите в Русия са чисто формални, тъй като всички основни критици на Путин са мъртви, в затвора или в изгнание, а властите блокираха малцината истински конкуренти, които се опитаха да участват в избора.

Алексей Навални, най-известният противник на Путин през последното десетилетие, почина през февруари в арктическа затворническа колония. Той излежаваше 19 години за „екстремизъм“ – присъда, която се възприема като възмездие за кампанията му срещу лидера на Кремъл.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

В Русия започват тридневни президентски избори

Подобни статии

Back to top button