Каракачанов: Германия ни натиска за Македония, но няма да загърбим 1300 години история
на снимката: Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов

Каракачанов: Германия ни натиска за Македония, но няма да загърбим 1300 години история

Вицепремиерът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов разкри в интервю за предаването „Карай направо“ по Нова телевзия, че върху страната ни се оказва дипломатически натиск за започването на преговори на Северна Македония за членство в ЕС. Той обаче бе категоричен, че няма да загърбим 1300 години история. 

 

„Някои македонци смятат, че германците и някои други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт! България има своето достойнство, своята политика и е суверенна държава. Никой не може да ни каже, че трябва да загърбим 1300 години“, заяви Каракачанов по Нова ТВ.

 

Коментарът му идва на фона на неуспешните два дни преговори в смесената комисия за историческите въпроси. Там отново не бе постигнат консенсус за произхода на революционера Гоце Делчев, когото Скопие отказва да признае за българин. Македонските ни съседи настояват въпросът да се реши само със съвместни чествания на паметта и делото му – нещо, което патриотите и българските историци категорично отказват да приемат. 

 

Каракачанов и неговите съпартийци нееднократно заявиха,че България ще блокира преговорния процес на Северна Македония за присъединяване в ЕС, ако споровете около Гоце Делчев не намерят приемливо решение. Това се случва на фона на енергичните обещания на премиера Бойко Борисов, че България ще продължи да подкрепя Скопие по европейския му път. 

 

Каракачанов обясни защо натискът от страна на Германия е толкова силен и трудно му се устоява. На първо място това е фактът, че в момента Берлин председателства Съвета на ЕС. 

 

„Германия е много активна с аргумента „Вие можете да ги спрете пак“, добави Каракачанов.

 

Вицепремиерът бе категоричен, че ясно се вижда как Македония няма намерение да спазва Договора за приятелство и добросъседство с България. 

 

„Скопие не само не спазва Договора за добросъседство и приятелство, но дори смята, че няма задължение да го спазва. В СР Македония трябваше да се усетят навреме, когато на 9 октомври миналата година българският парламент гласува рамковата позиция, в която се казва: да се промени говора на омразата, да се променят учебниците по история, география и литература, в които виждаме откровена кражба на българска история, отричане на българската идентичност на населението в Македония, обидни квалификации към българите“, коментира вицепремиерът.

 

По думите му някои македонци „смятат, че договорът с България е хартия, с която могат да си избършат едни части на тялото. Очевидно договорът за добросъседство се чете твърде едностранчиво от македонска страна, а амбициите й за влизане в ЕС водят до грешни исторически интерпретации от личен интерес“.

 

Те си мислят, „че между историческите факти, които българската държава представя и фалшификации, които те представят, ние ще направим нещо средно, един сурогат“.

По въпроса за Гоце Делчев Каракачанов заяви, че в Скопие искат да го представят като български учител, но македонец по националност като пропуснат, че той сам се е определял за българин. Същото и за цар Самуил, който не бил българин, а македонец, но искал да се напише наследник на българските царе.

 

„Не можеш да си присвоиш историята на една държава и да очакваш тя да седи и да си мълчи“, заяви министърът на отбраната.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК