МненияНа ФокусПоследни новини

Каримански: Асен Василев прибра 100% от дивидентите на АЕЦ „Козлодуй“, за да строим 7-и блок със заем от САЩ

Бившият депутат от „Има такъв народ“ Любомир Каримански обвини Асен Василев, че е прибрал 100% от дивидентите на АЕЦ „Козлодуй“. 

Ето пълната публикация на Каримански във Фейсбук:

????След като министърът на финансите в редовното правителството на Николай Денков прибра 100% дивидентите на АЕЦ Козлодуй, сега се налага изграждането на 7-ми блок да става с пари от американска банка!
????Още при приемането на Закона за държавния бюджет на РБ за 2024 година, предупредих за капана, заложен с прибирането на 100% дивидент от АЕЦ Козлодуй, за да се нагласи дефицита. Тогава подчертах, че в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2024-2026 г. на страница 215 се предвижда да има държавногарантиран заем в размер на 2 934 560 755 лева , т.е. приблизително 3 млрд. лв., което на практика е квази държавен дълг (без да се отчита в бюджета). Ето че сега този заем ще бъде договорен с американската EXIM Bank (Експортно-импортната банка на Съединените американски щати).
❓❓❓Колко ще струва на държавата новия заем?
⚡️Моля управляващите да предоставят информация за условията по заема – главница, лихва, такси, комисионни и като цяло оскъпяването му.
????След като АЕЦ Козлодуй бе лишена от реинвестиране на средствата си в инвестиционна програма с цел изграждане на 7-ми блок, сега се налага да тегли заем, който не е включен в държавния бюджет за 2024 година.

Подобни статии

Back to top button