БългарияНа ФокусПоследни новини

България преговаря с американска банка за заем за строежа на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй“

България преговоря с американската държавна банка за експортно застраховане EXIM Bank за заем за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Реакторът за бъдещия блок на атомната ни електроцентрала ще бъде доставен от американската „Уестингхаус“, а ние ще го платим със заем, който ще теглим от американската  EXIM Bank. Това става ясно от прессъобщение на министерството на икономиката за визитата на служебния министър Владимир Малинов в САЩ. Той е обсъдил условията за финансиране на среща с Рита Люис – председател на борда на директорите и президент на EXIM Bank. В съобщението не се посочва сумата, която правителството е поискало, но при подписването на споразумението с „Уестингхаус“ експерти оцениха бъдещия блок на поне 20 милиарда долара.

Експортно-импортната банка на Съединените американски щати (EXIM Bank) е официалната агенция за експортно кредитиране на САЩ. Нейната цел е да подкрепя американските компании в развитието на местни и международни проекти. Съгласно предварителния график според решението на Народното събрание, в срок до 30.07.2025 г. следва да завършат преговорите за осигуряване на външно финансиране с финансиращи институции за изграждане на нови ядрени мощности.

„От страна на президента на Ексим Банк бе потвърдена приоритетността за финансиране на проекта в България. По думите на Рита Люис банката ще стартира действия на оперативно ниво, за да бъде осигурено финансиране съгласно графика на парламента“, се казва в изявлението.

“Разчитаме на опита и експертизата на Експортно-импортната банка на Съединените американски щати, за да бъде изграден 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” в заложените срокове. Уверен съм, че с присъединяването на банка от ранга на Ексим в проекта, той ще е още по-привлекателен и за други финансиращи институции”, заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов. По време на разговора бяха набелязани необходимите стъпки за ускоряване на процеса по финансиране, пише в съобщението.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали Любенов преди да убие французин на околовръстното в София

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button