БългарияНа Фокус

Кирил Петков разкри кога ще са ясни имената на министрите и обяви: Всяка партия сама ще кадрува в министерството си

„Новата коалиция няма да спази традицията министър от една политическа сила със заместници от всички коалиционни партньори. Този път всяка партия ще има свободата да попълни екипа на министерството, което получи, от горе до долу със свои хора, включително и зам.-министрите, които самият министър ще има свободата да си избере.“ Това обяви по бТВ Кирил Петков.

 

Целта е съответната партия да понесе цялата отговорност за сектора, който ще управлява.

 

„Всяка от партиите ще може да номинира най-добрите си кадри да ръководи дадено министерство“, заяви той. Но предупреди – после няма да има политически чадъри.

 

„Защото, както в един договор в бизнеса, всеки трябва да носи отговорността. Всеки един от коалиционните партньори ще има собствен избор върху министерствата, като се уточни квотата, те трябва да си носят отговорността с хората и екипите“, обясни Петков.

 

„Ако нещо не се изпълни, ще го качим на лидерско ниво за обсъждане – дали този човек или министър е подходящ за поста си. Така че отговорността ще се носи и от коалиционните партньори, но и от самите им избраници. Сега въпросът е дали хората, които всяка партия избира, ще имат капацитета за това“, коментира още съпредседателят на ПП.

 

„Следващата седмица до края да имаме предложение за нов кабинет, включително с министрите вътре. Имаме още стъпки да се извървят. Първата е днес да изпратим договора до всичките ни партньори, чакаме тяхната обратна връзка, доколкото разбирам, те ще минат през техните вътрешни съвети и ако всичко е наред, надявам се до сряда да има финализиран договор с разпределението на министерствата“, коментира лидерът на ПП.

 

„Ако БСП номинира техния лидер, това е техният избор“, отвърна той на въпрос дали е вярно, че Нинова би била вицепремиер. Той отказа да назовава всякакви имена, както и да уточни дали на бъдещото министерство на иновациите ще бъде отредено на соцлидерката. Петков не потвърди дали Бойко Рашков е приел да бъде вътрешен министър, като обясни, че това е засега само предложението на неговата формация.

 

Разстреляха родители и трите им деца в Германия докато са под карантина

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button