BulletinЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Ковид за кучета? Нова мистериозна болест плъзна по домашните любимци

Кучета из света започнаха да се разболяват от мистериозна „кашлица“, която предизвиква сериозни симптоми и по-трудно се лекува от стандартната „кучешка кашлица“. Засега ветеринарите нямат наименование за болестта и я наричат просто „атипична кучешка кашлица“, но някои от тях съобщават за кучета, които са починали от болестта в САЩ. 

Кучешката кашлица е нормална болест за кучетата, която много наподобява настинката при хората. Кучетата кашлят, носът им тече и кихат. Обикновено симптомите изчезват след около седмица или две, но новата болест държи седмици, а освен традиционните симптоми кучетата може да имат треска и да са необичайно уморени. От ветеринарната служба в САЩ съобщават, че някои кучета дори развиват пневмония от болестта. 

Според учените е възможно да има нова болест, която да е микс от съществуващи условия, включително нови бактерии и вируси. Те считат, че тъй-като много хора не водят домашните си любимци на ветеринаря веднага, при много от тях е твърде късно да се прецени какво е причинило болестта.

Друга причина може да е растежът на кучета в обществото, тъй-като по време на пандемията от Ковид-19 бройката семейства с кучета се увеличи значително. Така странните случаи на нетипични болести също се увеличават, макар да представляват същия процент.

Ваксинацията сред кучетата също е спаднала покрай пандемията, поради увеличените анти-ваксинационни тенденции сред обществото. Те явно също са обхванали собствениците на кучета.

Учените препоръчват именно да се ваксинират кучетата и да се проверява статута на тяхната ваксинация, както и да се ограничава контактът на кучета с други, които изглеждат болни.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Съдбата подарява уникален късмет на всяка зодия

Подобни статии

Back to top button