BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Лавтия ще депортира над 1200 руски граждани, общата цел е да се изгонят поне 6000

Поне 1213 руски граждани, които не отговарят на критериите на нов закон за миграция, ще бъдат депортирани от Латвия.

Новото законодателство изисква да се предоставят документи за времененно разрешение до 30 ноември, като не всички руснаци могат да се класират за него. Някои от тях са напуснали доброволно, тъй-като са знаели, че няма как да останат, а други разчитат на краткосрочно разрешение.  По-рано през октомври, Латвия съобщи, че цели да депортира 3000 руснаци, които са с изтекъл срок на разрешението да пребивават в ЕС. Според други медийни източници, общо 6000 граждани на Русия подлежат на депортация от страната. 

Според латвийското правителство, руснаците не са успяли да се класират за разрешение за оставане в страната. Други медии гласят, че самото законодателство не разрешава на руснаците да останат в Европа, ако не срещнат някои критерии за европейско местожителство. 

Законът изисква граждани с руски паспорт и адрес в Латвия да се явят на изпит за латвийски език. Според последните статистики, едва 62% от Латвия има латвийски за майчин език, а в страната има около 23,7% хора от руски произход. Общо обаче руснаците в страната с руски паспорт, но адрес в Латвия, без гражданство, са 25,000. 

През септември латвийската полиция заяви, че ще глобява хора, които слагат стикери „аз съм руснак“ на колата си, както и знаци, които подкрепят руската агресия в Украйна. Сред тях е и буквата „Z“, която е символична за войната на Русия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украйна свали 3 руски Су-34

Подобни статии

Back to top button