БългарияНа ФокусПоследни новини

До края на март Румъния и България влизат в Шенген с въздушни и морски граници

България и Румъния може да бъдат приети в Шенген по въздух и море до края на март. Това съобщи премиерът Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

„Последните дни бяха кулминационни, заради многобройните интензивни преговори в детайли. Продължаваме да работим с партньорите от Австрия, Румъния, ЕК, испанското председателство, както и с генералния секретариат и правната служба на Съвета на ЕС по решение за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген“, посочи Мария Габриел.

„При постигане на съгласие двете държави ще могат да предложат шенгенското законодателство, в края на март ще отпадне контрола по въздушните и морските граници, а на следващ етап – и на сухоземните граници“, каза тя.

„Приемането на България в Шенгенското пространство е национален приоритет за страната ни от години, по който са работили редица правителства и политици. Искам специално да благодаря на г-н Бойко Борисов, защото през последните дни изключително следи, помага и съпреживява трудните преговори. Говорим за деликатен преговорен процес, който все още не е завършил. Надявам се това да стане в следващите дни до края на годината“, подчерта Габриел. 

„Изключително доволен съм от постигнатото до момента. МВР получи отлична оценка и подкрепа дори и от тези, които в момента ни възпрепятстват по пътя към пълноправното членство в Шенген. Ще продължим да правим това, което е необходимо до вземането на крайното политическо решение“, каза вътрешният министър Калин Стоянов.

До момента не е уточнявана дата за приемането на страната в Шенген и по сухопътните граници, подчерта премиерът. Не е обсъждано и разделяне на България и Румъния от тези преговори.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Почина отец Боян Саръев – Кръстителя на Родопите

Подобни статии

Back to top button