BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Макрон: Франция се стреми към старт на преговорите между Украйна и ЕС, после и НАТО.

„Франция се стреми към ефективен старт на преговорите между Украйна и ЕС до края на месеца. В идните дни ще бъде финализирана коалицията, която изпълни искането на Украйна за изпращане на военни инструктори. Мир в Украйна не може да бъде постигнат чрез капитулация на нападнатата страна“.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски в Елисейския дворец, предаде АФП.

По време на пресконференцията Макрон потвърди подкрепата на Париж за присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО.

„Франция продължава да подкрепя Украйна във всички области, включително на европейско равнище, като се стреми към ефективен старт на преговорите за членство до края на месеца. Франция иска и необратим път към членство в НАТО за Украйна“, каза френският президент.

Той също така заяви, че иска да „финализира“ създаването на коалиция от военни инструктори за Украйна през следващите дни.

„Ще използваме идните дни, за да финализираме възможно най-голямата коалиция, която да изпълни искането на Украйна за изпращане на военни инструктори“, каза френският държавен глава.

„Искаме да имаме коалиция и няколко от нашите партньори вече дадоха съгласието си… Ние не сме сами“, добави той.

Зеленски заяви, че е „благодарен за тази инициатива“.

Миналата седмица Кремъл заяви, че френските инструктори, които евентуално ще бъдат изпратени в Украйна, ще се превърнат в „легитимна цел“ за руските сили.

„Кои ще бъдем ние, ако се поддадем на заплахите от страна на Русия?“, отвърна Макрон.

Той се нахвърли върху това, което нарече „лагер на пацифистите“, и „духа на поражението“ в борбата на Украйна срещу руската инвазия, като обеща, че украинската съпротива няма да приключи с капитулация.

„Ние познаваме този лагер на пацифистите. Това е лагерът на капитулантите. Това е лагерът на духа на поражението. Ние не сме такива“, каза Макрон.

Той добави, че мирът в конфликта не може да дойде чрез „капитулация на страната, която е била нападната“.

„Ние сме за мир в съответствие с международното право, но който признава легитимното право на един народ да се съпротивлява, когато е нападнат“, заяви Макрон.

Предвид предстоящата среща на върха за мир в Швейцария по-късно този месец Зеленски заяви, че мирът трябва да бъде траен.

„Много е важно да има справедлив и траен мир. Не за един час, не за един месец, не за една година. За предпочитане е да бъде завинаги“, каза украинският президент.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Путин: Русия ще подобри ситуацията на Балканите

Подобни статии

Back to top button