BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Макрон: Украйна поиска западни военни инструктори

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия.

Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя.

Причината за молбата е нуждата от адекватна подготовка на нарастващата по численост армия.

„Съществува предизвикателство по отношение на капацитета (на инструктори в Украйна). Ето защо украинският президент и министърът на отбраната (на Украйна) се обърнаха към всички съюзници – преди 48 часа в официално писмо – с думите: „Имаме нужда да ни обучавате по-бързо и да правите това на наша територия“, каза Макрон.

Франция планира да обучи 4500 украински войници на своя територия – една бригада, посочи държавният глава.

Еманюел Макрон подчерта, че Франция не желае „ескалация на войната, но мирът … ще бъде постигнат само ако Украйна може да се съпротивлява“.

„Ситуацията е трудна“, призна френският президент, като добави, че руската армия нанася „тежки удари“ в Харковска област.

„Мирът не може да означава капитулация на Украйна. Мирът трябва да дойде чрез преговори“, каза още той. Според Макрон този момент все още не е настъпил, „тъй като Русия продължава да настъпва“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Конфискуване на автомобил и 10,000 евро глоба грозят нарушители в Гърция

Подобни статии

Back to top button