БългарияНа ФокусПоследни новини

Малтретираното 5-годишно дете от Пловдив е като скалпирано, липсва коса и кожа от главата му

Малтретираното 5-годишно момченце от Пловдив е било обезобразено след побой от страна на мъжа, който живеел с майката. На места косата на детето е горена и липсва. От прокуратурата в града съобщиха, че мъжът многократно е малтретирал физически и вербално детето. Биологичният баща на момченцето е бил в чужбина по време на насилието. В петък вечерта Районният съд в Пловдив освободи майката с мярка „подписка“, но остави за постоянно в ареста приятелят ѝ.

„Нараняванията са били страшни за толкова малко дете. Множество рани, вероятно нанесени в различни периоди от време. Не са лекувани, както твърдят обвиняемите. От косата на детето липсват 15 квадратни сантиметра не само коса, но и кожа. Детето е като скалпирано, колкото и да ми е тежко да кажа тази дума. Нараняването е много дълбоко”. Това заяви по НОВА ТВ адвокатът и особен защитник на детето Васил Попов.

По думите му вероятността подобна рана да се получи при изгаряне с гореща вода под душа е твърде малка.  „Първоначалният вид на раната е променен, тъй като обвиняемите са опитали самолечение. Тепърва ще се прави обследване какъв е предметът, причинил нараняването”, посочи защитникът.

Той обясни, че състоянието на момченцето е „много особено”. „Детето беше разпитано в мое присъствие. То има заболяване от аутистичният спектър и комуникацията с него е трудна. То не дава ясни обяснения, но дава насоки. Дори и здраво дете на тази възраст, при този стрес – трудно ще даде конкретика”, подчерта адвокат Попов.

Биологичният баща на детето се е завърнал от Германия. Днес ще бъде направена операция на момченцето, при която ще му бъде направена пластика на главата заради липсващата кожа. „То е хоспитализирано и е под социална услуга на Център за временно настаняване. Надяваме се да бъде разрешено на бащата да остане при детето след операцията. Очакваме да видим и каква ще бъде мярката за закрила на социалните, тъй като се опасявам от някои не толкова правилни действия. Да се надяваме, че няма да ограничат бащата от контакт с детето, тъй като няма данни той да е имал рисково поведение”, категоричен е защитникът.

Бащата е заявявал желание да се грижи за детето. „Това е явно от документите по развода. Спорът е бил кой да упражнява родителските права. Бащата чака във всеки един момент да му дадат възможност да се грижи за сина си. Мисля, че на този етап, никой нормален човек няма да върне детето на майка му”, подчерта Попов.

NOVA се свърза с Агенцията за социално подпомагане, откъдето посочиха, че от края на ноември детето не е посещавало детска градина, в която е било записано. В отдел „Закрила на детето” не са постъпвали сигнали за самото момченце. Освен рана по главата му е имало  и следи от удари по лицето му.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Слагат край на „помпането“ на сметката в такситата

Подобни статии

Back to top button