БългарияНа ФокусПоследни новини

Слагат край на „помпането“ на сметката в такситата

Започнала е работа по промяна на наредбата за такситата, която цели да се сложи край на „помпането“ на сметката, като се надписват изминатите километри на апарата. Идеята е да се слага на фискалния бон от електронния таксиметров апарт не само краен час на пристигане, а и начална дата и час на превоза. 

Така с наличието на цената и началния и краен час, клиент ще може да прецени точно колко е трябвало да му струва пътуването в таксито.

За да не могат недобросъвестни таксиметрови шофьори да надписват сметките на клиентите е необходимо подобрение на софтуера на част от електронните таксиметрови апарати с фискална памет, а където това не е възможно – подмяната им с нови. По време на обсъждане на промените в Министерство на транспорта от таксиметровия бранш са предложили да бъде даден по-дълъг срок, в койно тези правила да бъдат изпълнени – до 7 януари 2025 г., става ясно от отговора на министър Гвоздейков. От Националната агенция за пирходи са поискали в Закона за автомобилните превози да бъдат записани техническите и функционални изисквания към фискалните устройства на такситата от гледна точка на прилагането на Закона за ДДС.

Поради преходния период след влизането в ЕС и преди влизането в еврозоната, в който можем да плащаме еднакво с левове и евро, предвижда се цената да се отчита само в евро, но да може да се плаща и в левове. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Легендарен Икарус потопи софиянци в спомени от миналия век

Подобни статии

Back to top button