БългарияНа Фокус

Мангъров след заръката на Борисов: Няма да се ваксинирам!

След като тази сутрин премиерът Бойко Борисов обяви, че доц. Атанас Мангъров трябва да се ваксинира публично, инфекционистът коментира пред в. „24 часа“ и пред Dir.bg, че няма да го направи. Като причина за това той изтъкна, че има антитела и няма нужда да „хаби“ ваксината. 

 

Той отново подчерта, че е твърд привържденик на ваксинацията, но не иска да се възползва от ваксина, от която има нужда друг човек. Нещо повече – той обвини директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, че е „натегач“. Балтов бе един от първите ваксинирани, въпреки че прекара болестта. 

 

„Хора като мен и като премиера Бойко Борисов, които са изкарали вируса, няма нужда да се ваксинират, освен ако не са натегачи като Балтов, да са го изкарали и да се ваксинират пак. Или като Борис Джонсън, който също го изкара и се ваксинира, но там нещата са други“, заяви шефът на КОВИД-отделението към Инфекциозната болница пред Dir.bg.

 

Самият Мангъров прекарал коронавируса без симптоми:

 

„Прекарал съм COVID безсимптомно и съм в тези 80%, които го изкарват по този начин. Когато някой има антитела, тоест се е срещал с вируса, и ви каже, че има нужда да се ваксинира, то за този човек има 2 възможности. Едната е той нищо да не разбира от имунология или той просто да ви манипулира“, коментира инфекционистът пред в. „24 часа“.

 

В телефонен разговор с премиера още преди празниц9ите Мангъров му обяснил, че има два начина за постигане на колективен имунитет – чрез заразяване и прекарване на болестта или чрез ваксинация. 

 

„Това, което съм обяснил на премиера, е че хора като него, като мен, които имат изградени антитела, няма нужда да се ваксинират, защото само ще изхабят ваксината, която може да послужи за спасяването на някой друг. Когато срещу вас стои някой и ви казва, че след преболедуване на вируса и изграждане на антитела има нужда пак да се ваксинирате, той или нищо не разбира от тези неща и не бива да му вярвате, или е човек, който ви лъже и отново не бива да му вярвате. Това, което съм казал на премиера, е че ако той не беше изкарал вируса, щях да го посъветвам да се имунизира. Ако аз не го бях изкарал, също щях да се ваксинирам, защото ние сме хора на възраст“, каза Мангъров пред Dir.bg.

 

Според доц. Мангъров би било добре човек да си направи тест за антитела, преди да предприеме стъпката с поставяне на ваксина срещу КОВИД-19. Ако този човек има антитела, той само ще изхаби ваксината и може да получи негативни ефекти от нея.

 

Но ако човек е на възраст, има придружаващи заболявания и не е карал вируса, пред него стоят две възможности – да го изкара по дивия начин, с риск да загине, или да се ваксинира, като преди това подпише информирано съгласие.

Според Мангъров не личен пример трябва от страна на лекарите, а да се обясни на хората какви са начините за постигане на колективен имунитет. Тогава те сами щели да се ваксинират без да има нужда да бъдат убеждавани. 

 

Мангъров припомни, че никога не е бил против ваксините, но специално към тази за коронавируса има резерви.

 

„Това е ваксина, при която се използва нова технология и в човешкия организъм се вкарва чужд генетичен код. Този код кара вашите клетки да произвеждат чужд за тях белтък, срещу който вече вашата имунна система образува антитела.

 

Едната възможност тук е доколко вашата имунна система не би могла да разпознае вашите клетки, които произвеждат чуждия белтък, като чужди, и да се стигне до автоимунно заболяване. Като това не може да се установи в рамките на няколко месеца.

 

Второто нещо е, че с вкарването на този генетичен код във вашите клетки, той започва да се възпроизвежда, и тогава може да се получат грешки. Когато това се случи, може да започнат да се произвеждат не точно тези белтъци, които искаме, тоест има онкогенен потенциал. Това също не може да се установи в рамките на няколко месеца.

 

Ваксината е хубава, защото това е нова технология с голямо бъдеще. Но да се използва масово, особено при хора в млада възраст, не е много разумно“.

 

Борисов заръча да ваксинират Мангъров публично и сравни ваксинирането със санирането

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button