БългарияНа ФокусПоследни новини

Мария Габриел: НС да отмени таксата за пренос на руски газ

“България се носи с достатъчно доверие в ЕС и не преговаряме за никакви нови условия за присъединяване в Шенген. Призовавам таксата за пренос на руски газ да отпадне по-бързо”. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на изслушване в парламентарната комисия по въпросите на ЕС.

“Унгария официално преди няколко дни даде информация, че решението за такса на пренос на руски газ би било пречка за подкрепата ѝ за присъединяването ни в Шенген. Има нужда да бъде отменено това решение и за мен правилното действие е НС да вземе отношение и то да бъде отменено”, коментира още Мария Габриел.

БГНЕС припомня, че Народното събрание взе решение да бъде наложена такса за пренос на руски газ през страната ни като тя е в размер на 20 лв. за мегаватчас. По-рано този месец лидерите на партиите, подкрепящи правителството, съобщиха, че тази такса ще бъде отложена. Отлагането ѝ обаче все още не е гласувано в пленарна зала. Именно за това призова и вицепремиерът ни Мария Габриел.

Външният министър припомни, че пактът за миграция влиза във финалната си фаза.

“Позицията на България се доближава до тази на ЕП. Бих искала да има много ясни механизми за предоставяне на убежище и решението трябва да бъде взето преди изтичането на мандата на сегашния европарламент”, смята Мария Габриел. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Кирил Петков: „Възраждане“ правят циркове, важната тема е Шенген

Подобни статии

Back to top button